Producatorii se feresc de pietele mobile atat de frica «taxei de protectie», cat si de faptul ca ar putea ramane cu marfa nevanduta. Municipalitatea doreste prin acest proiect vanzarea produselor agricole direct de la sursa, la un pret mai mic.
Dupa experienta de acum patru ani, cand in sectorul 5 al Capitalei au aparut primele piete volante, Primaria Generala a Capitalei doreste reinvierea acestora. Motivul invocat de primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, este legat de incercarea ca reteaua de comercializare a produselor alimentare sa se faca direct de la producator si, implicit, la un pret mai mic. In fond, aceasta decizie duce la schimbarea unei mafii cu o alta mafie, fara nici un folos pentru tarani, pentru ca lipsa unui control constant din partea organelor abilitate ar putea face ca aceste spatii special amenajate sa fie preluate de anumite retele de comercianti. Acestia din urma pot cere direct sau indirect producatorilor “taxe de protectie”, taxe ce pot depasi sume de bani de pana la 100 de lei pe zi. “Acum patru ani am ales sa vand legumele intr-o astfel de piata. Am fost verificat daca am autorizatie de producator, am platit legal administratiei taxa de inchiriere a tarabei si cantarul. Pe vremea aceea, inchirierea unei tarabe pe zi era de cinci lei, iar dupa ce o achitam, la un interval de aproximativ trei ore apareau doi indivizi care cereau «taxa de protectie»”, ne-a declarat Ion Greceanu, agricultor din comuna Hotarele din judetul Giurgiu. Mai mult, producatorii agricoli considera ca daca aceste spatii special amenajate pentru vanzarea alimentelor direct de la sursa vor fi organizate doar la sfarsit de saptamana, nu este deloc in beneficiul lor. “Pe timpul verii, ritmicitatea de culegere a legumelor este de cel putin o data la doua-trei zile. In aceste conditii, pentru a nu mai pierde o zi de munca prefer vanzarea produselor mele direct din poarta sau la angrosisti”, ne-a mai spus Ion Greceanu.
Pietele volante vor fi plasate in cartierele cu populatie saraca
Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat cu ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, si cu presedintele Agrostar, Stefan Nicolae, despre necesitatea reducerii preturilor la produsele agroalimentare care se comercializeaza în pietele bucurestene. Printre masurile stabilite se înscrie delimitarea unui total de 30% dintre locurile destinate comercializarii în piete, care sa fie rezervate exclusiv taranilor, adica producatorilor autohtoni. În acest mod, practica desfacerii produselor agro-alimentare pe trotuarele din vecinatatea pietelor va fi descurajata, iar nivelul preturilor va fi mentinut în limite normale. Astfel, de saptamâna viitoare se va forma o comisie mixta din care vor face parte reprezentanti ai Primariei Generale cu drept de decizie si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii. Acest grup de lucru va stabili regulile de organizare si functionare a pietelor mobile, prin intermediul carora se urmareste promovarea produselor românesti, în principal legume-fructe. Pietele mobile vor functiona în locatii desemnate de municipalitate, cu o frecventa de pâna la 2-3 ori pe saptamâna. “In pietele mobile vor fi vandute legume si fructe proaspete din productia autohtona, lactate si chiar produse de carne traditionale, in perioada sarbatorilor. Deja am luat legatura cu comunitati de mici producatori din Ialomita, Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Galati si Olt. Pentru a ne asigura ca cei care isi desfac produsele in pietele mobile sunt doar producatori romani, vom aplica trei masuri de siguranta: certificat de producator de la primarie, carnetele de sindicat de la noi si adeverinta de la APIA cu suprafetele agricole inregistrate. Aceste locuri special amenajate pentru producatori vor fi amplasate in cartiere cu probleme sociale deosebite, in special cu persoane in varsta. Mai mult, preturile vor fi mai mici ca in piete sau in supermarketuri, pentru ca dispar intermediarii. In plus, vor fi produse romanesti”, ne-a precizat presedintele Agrostar, Stefan Nicolae.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu