epe, armăsari sau mârţoage, caii sunt adevărate bombe mortale pe străzile din municipiul Târgu-Jiu. Într-un oraş european, cabalinele se plimbă în voie, de ani buni, în timp ce autorităţile bat şaua să priceapă iapa. În ciuda tuturor accidentelor produse din cauza cailor, cei responsabili se fofilează, mulţumindu-se să alerge doar după câteva mârţoage pentru ca mai apoi să apară la televizor lăudându-se cu îndepărtarea câtorva cabaline. În tot acest timp însă, unii oameni îşi pierd viaţa din cauza accidentelor provocate de caii nesupravegheaţi.
Caii ce se plimbă în voie pe drumurile din Gorj, în general, şi pe străzile din municipiul Târgu-Jiu, în special, sunt un chin pentru şoferii aflaţi în trafic. Lăsate nesupravegheate, cabalinele ajung să fie cauza ce duce la pierderi de vieţi omeneşti sau la distrugeri ale autoturismelor fără ca cineva să fie tras, apoi, la răspundere. În atari condiţii, zone precum Tismana, Bumbeşti-Jiu şi străzile ce leagă cartierele de municipiul Târgu-Jiu sunt locurile în care caii au devenit deja o normalitate… anormală. Acest lucru îl ştiu cel mai bine şoferii care dau zilnic peste aceste animale din cauza cărora pot plăti cu viaţa.
„E periculos, mai ales cu ceaţa!”
Ceaţa asociată cu aceşti cai dau o combinaţie mortală. Participanţii la trafic se plâng de prezenţa cailor dar reclamaţiile acestora nu se soldează cu nici un rezultat pozitiv. „Când am întâlnit cai pe drumuri, am sunat la 112, la poliţie, şi mi-au zis: «domne’, descurcaţi-vă cum puteţi că nu e treaba noastră». Apoi mi-au zis să sun la primărie. Nu e normal să se întâmple aşa ceva la noi”, spunea Ciprian Drăgan, unul dintre şoferii care s-a confruntat cu problema cailor vagabonzi. În acelaşi sens, Petre Talângă reclamă pericolul la care se expun şoferii. „E periculos, mai ales cu ceaţa! S-au întâmplat de atâtea ori necazuri. Cred că autorităţile ar trebui să se implice”, este de părere şoferul.
Autorităţile pun căruţa înaintea cailor
Responsabile faţă de această problemă, autorităţile locale par că dorm precum caii, adică în picioare. Una dintre principalele instituţii implicate în această chestiune, în speţă Poliţia Comunitară Târgu-Jiu, face, din când în când, câte o acţiune. În acest sens, Ion Tudor, directorul acestei instituţii, susţine însă că „problema cailor lăsaţi nesupravegheaţi este o prioritate”. Ba mai mult, şeful Poliţiei Comunitare afirmă că „sunt zile în care alergăm după cai”. Numai că alergătura poliţiştilor comunitari pare să aibă rezultat abia la Paştele Cailor deoarece, în realitate, pare că poliţiştii aleargă după potcoave de cai morţi şi nu după caii nesupravegheaţi. În aceeaşi ordine de idei, şeful poliţiştilor pozează într-o postură neputincioasă, spunând retoric: „ce ar trebui să facem? Să-i luăm acasă, să le dăm fân?!”
La final, Ion Tudor promite că „vom găsi o soluţie”. O „soluţie” care însă se lasă aşteptată de ani buni chiar dacă poliţiştii se laudă că o caută de atâta amar de vreme.
DSV se spală pe mâini
O altă autoritate ce ar trebui să se implice mai mult în această problemă este Direcţia Sanitar Veterinară Gorj. Doar că Ion Iliuţă, directorul acestei instituţii, spune că microciparea cailor, adică marcarea acestora, „nu mai este în sarcina instituţiei noastre”. Totodată, şeful DSV explică faptul că animalele ce sunt lăsate nesupravegheate pe drumuri nu pot fi identificate deoarece proprietarii acestora, de cele mai multe ori, rromi, nu au avut bani pentru a suporta costul microcipării. De asemenea, Iliuţă susţine că toţi caii ar trebui identificaţi dar că instituţia sa nu-l poate obliga pe proprietarul animalului să-l microcipeze.
Peste 15.000 de cai în Gorj
În aceste condiţii, potrivit datelor existente la DSV, în zonele populate preponderent cu cetăţeni rromi, mai bine de 50% din procentul cailor existenţi sunt fără microcipul de identificare. De asemenea, ar mai trebui spus că, în Gorj, există peste 15 mii de cai, din care mai bine de 600 se află înregistraţi la nivelul municipiului Târgu-Jiu. Din acest total, alţi zeci de cai merg la trap pe drumurile municipiului Târgu-Jiu, reşedinţa judeţului Gorj, secerând, uneori, vieţile şoferilor. Cu toate astea, autorităţile ţin hamurile strânse încercând să cocoloşească problema şi să ascundă sub preş oamenii morţi din cauza cabalinelor dar şi caii sfârtecaţi pe şosele.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu