marți, 17 martie 2009

Prototipul ecranului cu plasmă de la Pioneer redefineşte contrastul

Şi o face atât de bine încât se poate spune că negrul absolut a ajuns în sfârşit şi acolo unde nimeni nu credea vreodată că este posibil.

Practic, Pioneer ne propune un ecran cu plasmă care nu foloseşte iluminarea din spate pentru a produce lumina necesară funcţionării. Iar asta înseamnă că culoarea neagră este generată de lipsa totală a luminii. Într-adevăr, negru absolut. Spre deosebire de ecranele cu plasmă "normale", care au surse de lumină în spate (şi din acest motiv, cel mai bun nivel de negru este de fapt un gri închis), acest ecran foloseşte un procedeu chimic pentru a produce lumina.

Rezultatul este impresionant, pentru că luminozitatea a rămas la fel de bună ca şi cea a celorlalte plasme, iar acest tip de ecrane este renumit în primul rând pentru luminozitate. Cei de la Pioneer au denumit tehnologia "Extreme Contrast" şi acesta îşi merită numele.

Pioneer a expus la CES 2008 două televizoare cu plasmă, exponente ale acestei tehnologii. Conceptul de negru absolut a fost lansat de Pioneer cu un an în urmă tot la CES. Denumit Kuro (în japoneză kuro însemnă negru intens), conceptul şi-a găsit acum aplicaţia în cele două TV-uri prototip prezentate.

Şi tehnologia OLED produce culoarea neagră tot prin lipsa luminii, iar acest aspect îi oferea avantajul unui contrast mult mai bun decât cel posibil de obţinut pe plasme. Dar, inovaţia celor de la Pioneer aduce contrastul plasmelor la acelaşi nivel cu cel la televizoarelor OLED. Astfel, unul dintre avantajele majore ale tehnologiei OLED poate să dispară, dacă plasmele "Kuro" vor ieşi pe piaţă.

Dar, rămâne de văzut când anume se va întâmpla acest lucru. Preţul plasmelor "Extreme Contrast" va fi hotărâtor pentru viitorul acestui tip de display-uri. Dacă vor fi mai ieftine decât televizoarele OLED, atunci tehnologia va rămâne competitivă. Dar, dacă nu...

Niciun comentariu: