Spectacole de teatru, concerte, clovnerii pot fi văzute până duminică la Palatul Curtea Veche din centrul Bucureştiului. Responsabili pentru aceste manifestări sunt câţiva artişti români, francezi şi italieni. Românii fac teatru de stradă şi cântă melodii medievale, italienii cântă muzică tradiţională din sudul Italiei, iar francezii se ocupă cu clovneria. Început cu ateliere, care s-au desfăşurat pe tot parcursul anului, proiectul se încheie la Bucureşti cu un spectacol conceput şi realizat de toate cele trei trupe.
Este un spectacol care „are ca temă societatea mondială de consum din cele mai vechi timpuri până azi”, spune Orlando Petriceanu, preşedintele organizaţiei „Trubadurii secolului XXI”, organizatoare a manifestării. Dar nu tema, nici faptul că mai multe trupe de artişti din mai multe ţări s-au reunit într-un spectacol comun sunt punctele tari ale acestui proiect. Cel mai interesant este că în spectacolul construit la Bucureşti de cele trei trupe vor participa şi copii
cu deficienţe de vorbire şi auz.
„Sunt foarte talentaţi”
Trupa românească lucrează de mai mulţi ani cu copii de la Şcoala Specială pentru surzi din Cartierul Dămăroaia. Câţiva dintre aceşti copii au fost implicaţi până acum şi în alte proiecte artistice din ţară sau străinătate ale trupei.
„Dacă nu ţinem cont
de faptul că ne înţelegem prin semne, putem spune că lucrăm cu ei la fel de normal ca şi în cazul altor copii. Sunt câţiva chiar foarte-foarte talentaţi. Mai ales la jonglerie”, spune Petriceanu. Ceea ce doresc membrii asociaţiei este crearea unor clase de teatru pentru persoanele cu deficienţe de auz în mai multe şcoli şi chiar universităţi.
Pentru spectacolul „Agora”, finalizat la Bucureşti, actorii, muzicienii şi clovnii din cele trei ţări au repetat tot la Şcoala Specială din Dămăroaia. Copiii cu deficienţe de auz incluşi în proiect şi ceilalţi artişti vor prezenta acest spectacol duminică în ultima zi a micului festival de la Curtea Veche. Tot atunci va avea loc şi concertul de tarantella, pizzica, tammuriata, susţinut de trupa Specimen din Lecce. Fondată în 1979, trupa prelucrează cântece şi dansuri din folclorul din sudul Italiei. Nu sunt la prima venire în România şi nici la primul concert susţinut pe esplanada Muzeului Curtea Veche. Italienii au participat până acum la mai multe ediţii ale Curţii Comedianţilor, un proiect iniţiat de trupa Studio 24.
Aceiaşi italieni vor prezenta azi şi un spectacol de teatru, „La storia di Giofa”. După spectacol urmează un concert de muzică veche europeană cu formaţia Truverii. Sâmbătă, în programul micului festival, figurează un spectacol al „trubadurilor secolului XXI” şi un concert de muzică veche românească cu trupa „3 parale”.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu