joi, 30 aprilie 2009

Intimitati

Simona Sensual a fost surprinsa de paparazzii Cancan facand un gest total lipsit de senzualitate. Fara sa tina cont ca este in plina strada, blonda si-a rezolvat o urgenta care nu mai suporta amanare. Pana la urma, reflexul a fost firesc... cand te mananca, te scarpini.

Cele mai bune 10 beri ale verii 2008!

Adnams East Green - (pret
aprox: 8 lei)

"Bea bere si salveaza planeta!" – este deviza acestei marci, care este etichetata cu un design
atractiv, pe fond galben si avand ca simbol o lamaie. Este comercializata si in Romania.



2) Fuller’s Organic Honey Dew - (pret aprox: 7,5 lei)

Mierea importata din America de Sud confera un gust usor cremos acestei beri, cu aroma intens dulceaga.

3) Meantime IPA - (pret aprox: 16 lei)

Considerata berea blonda speciala care "l-a improspatat" pe Rajul Indiei in secolul 19, este o bautura extrem de apreciata, poate si pentru gustul sau intens piperat si cu aroma de citrice.

4) Shepherd Neame Whitstable Bay - (pret aprox: 7 lei)

Bere cu hamei importat din Noua Zeelanda si prelucrat in cea mai veche fabrica de bere din Anglia, de 410 ani. O bautura picanta, intens racoritoare si energizanta, cu aroma florala si de citrice.



5) Budweiser Budvar - (pret aprox 24 buc: 119,25 lei)

Este una dintre cele mai renumite marci de bere din lume, la concurenta directa cu Carlsberg, o bere tinuta in pivinita timp de 90 de zile. Este o bere imbunatatita cu malt din Moravia, hamei floral Saaz si apa minerala de izvor, are un usor gust amarui de vanilie. (Braseria Budweiser Budvar, cu sediul in localitatea ceha Budweis, produce si exporta in Austria bere marca „Budweiser Budvar”. Societatea Ammersin, cu sediul in Austria comercializa berea „American Bud”, produsa de o societate cu sediul in St Louis, SUA. Intre Austria si fosta Republica Cehoslovacia s-a incheiat in 1976 un tratat de protejare a indicatiilor geografice de origine pentru produselor alimentare
regionale ale celor doua parti).

6) Duvel - (pret aprox: 13,5 lei)

Este berea blonda clasica belgiana Duvel ("doo-vul"), o combinatie de doua cuvinte (echivalentul flamand al cuvantului "diavol"). O bere suculenta, obtinuta prin trei procese succesive de fermentatie (doua in berarie si una chiar in sticla, dupa imbuteliere). Fabrica de bere olandeza Duvel este atestata documentar din 1847. Este comercializata si in Romania.

7) St Austell Clouded Yellow - (pret aprox 12 buc: 81 lei)

Este o bere obtinuta dupa o reteta germana, cu vanilie, dar si cu aroma intensa de banane.

8) Young’s Kew Gold - (pret aprox: 6 lei)

Berea blonda recent introdusa pe piata internationala, cu adaos substantial de malt. La fiecare sticla vanduta, firma
Young’s face cate o donatie in contul Gradinii Botanice Regale.

9) Brakspear Oxford Gold - (pret aprox: 6,7 lei)

Este o bere engleza de renume, fabricate printr-un procedeu special de fermentatie.

10) Goose Island IPA - (pret aprox pt 24 de sticle: 205 lei)

Una dintre cele mai bune beri din lume, fabricate si imbuteliata in Chicago, Statele Unite. Renumita ca fiind printre cele amarui marci de bere de pe planeta, se consuma in combinatie cu o felie de portocala si biscuiti sarati pentru a obtine un gust sublim.

Yahoo! în pat cu duşmanul

ntr-o nouă rundă a poveştii Yahoo! (care tinde să semene cu serialul care nu se termină niciodată, adică "The Yang and The Restless") s-a mai întâmplat încă un fapt... inexplicabil: Yang şi Bostock îi oferă lui Icahn un fotoliu în conducerea firmei
. Şi nu numai atât...

Icahn, care de la începutul anului a cumpărat o mulţime de acţiuni Yahoo! (acum apre aproape 5% din companie), primeşte şi două alte locuri în "board"-ul Yahoo!. Unul va fi ocupat conform dorinţei lui Icahn, şi celălalt conform dorinţelor lui Yang şi Bostock. Ceilalţi doi membri vor face parte din grupul de 10 manageri, propus iniţial de Icahn pentru a înlocui întreaga conducere Yahoo!.

Mişcarea este greu de explicat, pentru că după câte se părea, discursul lui Icahn în faţa acţionarilor Yahoo! nu avea succesul
scontat de acesta. Legg Mason (alt acţionar puternic al pionierului Internetului) a declarat nu cu mult timp în urmă, că nu va susţine înlocuirea conducerii aşa cum a propus-o Icahn, şi se pare că şi alţi investitori au avut aceeaşi părere. Grupul respectiv de acţionari era de părere că miliardarul nu are, de fapt, niciun plan viabil pentru Yahoo!, în afara unei afaceri cu Microsoft. Orice afacere... adică vânzarea integrală a companiei, sau doar a motorului de căutare.

Aşadar, motivul pentru care Bostock (preşedintele Yahoo!) şi Yang (executivul Yahoo!) i-au oferit pe tavă lui Icahn trei locuri în consiliul de conducere al firmei... rămâne o necunoscută. Poate s-au gândit că liniştea câştigată astfel este mai importantă decât cele trei fotolii. Poate că vor să-l lase pe Icahn să-şi demonstreze ignoranţa în domeniu. Sau cine ştie... poate au devenit prieteni :D .

O nouă versiune de drivere pentru ATI: Catalyst 8.7

cceleratoarele grafice de la AMD se pot acum bucura de o nouă versiune a suitei Catalyst, care promite creşteri ale performanţelor, atât în benchmark-urile sintetice, cât şi în multe jocuri
DirectX 10.

Mai mult, suita 8.7 a driverelor ATI Catalyst are suport şi pentru Ubuntu 8.04 şi SLED 10 sp2. Cât despre Windows, noile drivere pentru Radeon promit punctaje mai mari
cu până la 20 de procente în 3Dmark Vantage, precum şi îmbunătăţiri ale numărului de cadre pe secundă în jocuri precum Company of Heroes, Lost Planet şi Call of Duty 4.

De asemenea, Catalyst 8.7 elimină şi o lungă serie de bug-uri DirectX 10, existente în versiunile precedente ale suitei Catalyst, pentru o listă la fel de lungă de jocuri, dintre care merită amintite: Assassin's Creed, Crysis, Hellgate London, Rainbow Six Vegas 2 şi World in Conflict.

Intel reduce din nou preţurile procesoarelor

robabil încurajaţi de rezultatele financiare
bune pe care tocmai le-au raportat, cei de la Intel iau deciza de a mai "tăia" puţin din preţurile unor procesoare ale lor, după cum urmează:

Sunt vizate patru procesoare pentru desktop, şi anume: Core 2 Quad Q6600, Core 2 Duo E8500, E8400, şi E7200. Pentru cele "dual core" Intel a fost destul de "drastic". Astfel, E8500 are parte de cea mai mare
reducere, de la 266 USD la 183 USD, ceea ce reprezintă o "tăiere" de 31 de procente. E8400 a "căzut" la 163 USD, de la 183 USD, iar E7200 a ajuns doar 113 USD, de la 133 USD.

Procesorul cu patru nuclee, adică Core 2 Quad Q6600 are acum preţul de 193 USD, în cădere de la 224 (14%). Lângă procesoarele pentru desktop şi trei procesoare pentru server/workstation au avut parte de aceeaşi soartă: Intel Xeon X3220 costă acum doar 198 USD, la fel cu Xeon X3210, iar E3110 a ajuns la 167 USD.

Desigur, toate aceste preţuri sunt cele folosite de Intel pentru vânzarea "en gros". Adică, veţi obţine aceste preţuri, dacă cumpăraţi cel puţin 1000 de procesoare deodată. Dacă nu... nu. Oricum, reducerea preţurilor se va simţi şi în segmentul retail, destul de repede, dar preţurile de vânzare retail pentru aceste procesoare va fi ceva mai mare.

SSD-urile încep să fie modelate prin concurenţă

ată că avem parte şi de prima "bătălie" pe piaţa imatură a SSD-urilor. Acest segment al IT-ului este atât de proaspăt, încât până acum, nu exista vreo coerenţă între performanţele oferite şi preţurile cerute. Dar, situaţia se schimbă. Sau măcar începe...

Lansarea liniei de discuri Solid State a celor de la OCZ părea (în momentul respectiv) să fie cea mai bună ofertă
existentă pe piaţă: preţuri nu foarte mari şi performanţe mai bune decât ale majorităţii. Tocmai de aceea, seria OCZ Core deschidea o nouă uşă, într-o direcţie bună, pentru acest segment de piaţă: uşa spre dezvoltarea produselor
ţinând cont de raportul între performanţele lor şi preţurile plătite, şi nu de alte argumente... obscure.

SSD-urile "Core Series" reuşeau astfel să se plaseze pe primul loc în atenţia amatorilor de noi tehnologii. Oricum, se poziţionau în faţa SSD-urilor de la Super Talent, care aveau preţuri similare, dar performanţe mult mai mici. Super Talent lansase propria linie de SSD-uri în luna mai a acestui an, sub numele de MasterDrive MX. Cei de la Super Talent nu-şi propuseseră altceva decât să ofere preţurile cele mai bune, pentru nişte produse
pe care firmele
concurente le vând (de obicei) la nişte preţuri infernal de mari.

De aceea, performanţa seriei MasterDrive MX nu era strălucitoare. Dar, odată cu apariţia SSD-urilor OCZ, situaţia s-a schimbat. Aşa că, inginerii de la Super Talent ne anunţă că seria lor de "discuri" tocmai a suferit nişte modificări (nu şi la preţ), care permit atingerea unor performanţe mai apropiate de cele de la OCZ.

Astfel, performanţa discurilor MasterDrive MX s-a păstrat identică la capitolul viteză de citire (120 MB/s), dar, pentru scriere viteza a crescut de la 40 MB/s la (maxim, în funcţie de capacitatea discului) 80 MB/s. Creşterea reaşează produsele
Super Talent lângă cele de la OCZ, mai ales că "super-talentaţii" oferă şi reduceri de preţuri pentru discurile sale.

Deci, se pare că şi SSD-urile au pornit-o în sfârşit pe făgaşul normal al pieţei concurenţiale, iar acesta este un prim semn de maturizare a segmentului.

Petrosani. Prima minerilor, 400 de lei de ortac

inerii din Valea Jiului vor avea parte de prime şi în acest an, cu ocazia Zilei Minerului.

Fiecare din cei 11.500 de ortaci va primi câte 400 de lei, deşi Compania Naţională a Huilei (CNH) este cel mai mare
datornic al statului, cu datorii de peste 2,9 miliarde de lei. Conturile CNH au fost blocate la începutul anului şi s-au declanşat procedurile de executare silită, dar totul a fost suspendat ulterior, pentru plata salariilor şi continuarea activităţii.

Două cadavre împachetate, lăsate în putrefacţie într-o locuinţă din Bacău

Descoperire macabră într-o locuinţă din centrul Bacăului. Două cadavre într-o stare avansată de putrefacţie au fost găsite împachetate de proprietarii casei, întorşi din străinătate. Medicii legişti susţin că femeile au fost înjunghiate cu un cuţit.

Cele două cadavre descoperite marţi într-o locuinţă din centrul Bacăului nu au fost încă identificate. Anchetatorii spun însă că cele două tinere erau din Braşov. Există indicii chiar că unul dintre cadavre este al unei fete de 18 ani care a dispărut de acasă anul trecut, la sfârşitul lunii august, cu un miliard de lei vechi.

Cadavrele au fost găsite într-o stare avansată de putrefacţie. Descoperirea a fost făcută de proprietarii casei, care se întorseseră din Irlanda.

Oamenii au anunţat imediat poliţia. Unul dintre cadavre era băgat în mai multe pungi şi saci de rafie şi legat cu bandă adezivă. Cel de-al doilea era împachetat într-o mochetă. Anchetatorii nu exclud ca cele două cadavre să fi fost congelate.

Trupurile au fost luate de medicii legişti, pentru necropsie. În urma autopsiei s-a descoperit că femeile au murit prin înjunghiere. Cazul a fost preluat de criminalişti care încearcă să stabilească identitatea victimelor şi împrejurările în care acestea şi-au pierdut viaţa.

Poliţiştii au deja şi un suspect. Un bărbat care, se pare, o cunoştea foarte bine pe victima de 18 ani. Cele două femei au fost omorâte într-un mod violent. Ele au fost ucise cu lovituri de cuţit şi satâr în torace şi în cap.

Baia Mare. Amenda pentru pensiunea din Baia Mare la care au mancat voleibalistele din lotul national de junioare

Pensiunea Andivia din Baia Mare
unde au servit masa
voleibalistele din lotul national de junioare care au suferit o toxiinfectie alimentara a fost amendatae Inspectia Sanitara de Stat. Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Maramures au concluzionat ca sportivele s-au imbolnavit, deoarece angajatii nu au respectat normele de igiena elementare, adica nu s-au spalat pe maini inainte de prepararea mancarurilor.

Pensiunea unde au servit masa voleibalistele a fost sanctionata de Inspectia Sanitara de Stat cu o amenda in valoare
de 5.000 de lei.

Purtatorul de cuvant al ASP Maramures, Calin Man, a declarat ca imediat dupa ce voleibalistele din lotul national de junioare au fost duse la spital cu toxiinfectie alimentara au fost prelevate probe din alimentele consumate pentru a fi descoperite cauzele imbolnavirii.

Din cele cinci probe analizate, patru au iesit pozitive, adica aveau depasita concentratia maxima admisa pentru bacterii. Calin Man a mai spus ca la pensiunea unde au servit masa sportivele nu au fost constatate nereguli majore la prima vedere, deoarece alimentele servite erau in termenul de valabilitate, erau pastrate in conditii corespunzatoare, iar angajatii aveau analizele la zi.

Totusi, reprezentantii ASP sunt de parere ca personalul nu a respectat normele elementare de igiena si au manipulat alimentele cu mana murdara.

”Noi am recoltat probe din alimentele consumate de cele 13 voleibaliste la pensiunea din Baia Mare. Din cinci probe supuse analizei bacteriologice, patru au fost pozitive, adica aveau depasita concentratia maxima admisa pentru bacterii. In urma verificarilor la pensiune am constatat ca produsele nu erau expirate, au fost tinute in conditii proprii, iar angajatii aveau toate analizele medicale la zi. Credem ca a fost ceva in neregula cu modul de manipulare a alimentelor de catre personalul pensiunii. E posibil ca acestea sa nu fi respectat normele elementare de igiena, adica spalarea pe mani inainte de prepararea mancarurilor”, a subliniat
doctor Calin Man.

Cele 13 voleibaliste din lotul national de junioare au fost internate in 16 iulie la Spitalul de Boli
Infectioase Baia Mare cu toxiinfectie alimentara, insa dupa doua zile au fost externate, medicii aratand ca starea de sanatate a sportivelor este una buna, iar acestea nu au mai necesitat ramanerea in spital.

Gorj. Academician în ale folcloristicii

Maestrul Ştefan Popescu, care cântă la peste 35 de instrumente de suflat clasice şi neconvenţionale, va primi la sfârşitul acestei săptămâni titlul de „academician în ale folcloristicii“.



GORJ. Muzica este cea mai mare
dragoste a maestrului naist Ştefan Popescu, târgujianul care a creat o adevărată şcoală de nai şi fluier în oraşul lui Brâncuşi. Sâmbătă, maestrul Popescu este invitat la Sibiu, la Muzeul Astra, unde i se va decerna diploma de „academician în ale folcloristicii“. „Maestrul Fane Popescu va merge sâmbătă în Dumbrava Sibiului, la Muzeul Astra, unde va avea loc o ceremonie de înmânare a unei diplome de academician în ale folcloristicii. Acest premiu
a fost inventat de Corneliu Bucur, directorul Muzeului Astra, şi va fi o confirmare a talentului maestrului naist. Acest titlu a mai fost acordat unui singur gorjean, Constantin Simionescu, din Polovragi, care, din păcate, a plecat în lumea celor drepţi“, a precizat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.



Profesor la Şcoala Populară de Artă



Ştefan Popescu este profesor de nai la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu şi cântă la 24 de instrumente muzicale de suflat clasice şi la alte 12 neconvenţionale, create de el. Artistul gorjean cântă la fluier de la şase ani, iar în clasa a V-a era dirijorul corului şcolii generale unde a învăţat. Iubeşte muzica din toată inima
: „Nu m-aş lăsa de muzică, orice-ar fi. Îmi place să suflu, să scot sunete pentru sufletele ascultătorilor, să încerc orice obiect, să-i văd tonalitatea, cum sună, ce se poate face cu el. De-a lungul anilor, am învăţat mulţi tineri să cânte, i-am ajutat să atingă un punct cât mai aproape de perfecţiune“, a spus Ştefan Popescu.

La Târgu Jiu este fondatorul unei adevărate şcoli de nai şi fluier, unde sute de elevi au învăţat această deprindere. „Este un adevărat meşter popular, care a avut rezultate execepţionale de-a lungul anilor în domeniul artei şi în promovarea tradiţiilor folclorice. Creaţiile sale artistice sunt de admirat şi de aceea va lua şi acest titlu“, a afirmat Viorel Gârbaciu.

Strategii prin orice mijloace

Parlamentarele sunt la o aruncatura de bat. Doua luni de campanie dintre care una intensa, din usa in usa, la biserica, la carciuma, cu strangeri de maini si sarutatul copiilor. Sunt aruncate in lupta si persoane cu notorietate, dar fara pregatire politica, asa ca arsenalul strategiilor electorale va fi bogat
. Ratia de parlamentari pentru fiecare partid depinde de adaptarea strategiilor electorale la votul in colegiul uninominal, nu prin propaganda la "gramada", de la centru, ci locala prin mobilizarea votantilor prin orice mijloace.
Uninominalul reconfigureaza strategiile electorale, in primul rand pe arii geografice mici. si oamenii de afaceri locali isi reorienteaza investitiile in politica direct spre candidat, nu spre partid ca pana acum.

De la centru singura speranta este locomotiva. Este mai la indemana sa intri in jocul
electoral al partidelor cu o locomotiva diesel
electrica decat sa-l convingi pe alegator cu proiecte politice. Asa cum la europarlamentare dezbaterile nu au fost europene, ci strict interne, acum, la parlamentare, nu vor fi de interes general, ci local si inca "local" este prea mult spus, mai curand va fi politica mica. In aceste doua luni vom asista mai mult ca oricand la scenele in care candidatul coboara in popor. Cel mai adesea insotit de un manelist, eventual si pentru o cantare. Vor fi la mare
cautare fluturasii, autocolantele, mai putin panotajul si afisajul. Poti deveni parlamentar cu tuica, mici, bere, sarmale, carnati cu fasole, telefoane mobile
, galeti, sacose cu alimente. Numai ca si mica coruptie incepe de la impartit sarmale, candidatul este mituitorul, iar electoratul este cel mituit (de ce nu s-ar pedepsi si aceasta forma de coruptie). Cand se impart sarmale in Parcul Moghioros primitorul se duce cu gandul la cea care a impachetat 6.000 de bucati: buna gospodina, Elena.

Alta strategie aruncata in lupta va fi maximalizarea nerealizarilor altor partide si telejustitia va intensifica difuzarea dosarelor si a filmuletelor marca SRI si DNA, judecate la televizor.
Tinta strategiilor electorale n-o mai constituie absenteistii, ci minoritatile interesate de politica. Rasturnarile de situatii fac si ele parte din strategiile electorale.
Partidele au strategii diferite. PD-L n-a fost in stare sa faca parte dintr-o alianta, dintr-o coalitie. Pentru simplul motiv ca n-a dorit altceva decat sa domine, numai ca acum si-a atins granitele electorale. Nu-si uita radacinile si racoleaza parlamentari din familie (PSD si PRM). Alianta cu PRM face parte dintr-o strategie: castigarea unui electorat debusolat de declinul lui CVT. "Formatiunea artificiala" a lui Basescu si Stolojan cum, a fost categorisit PD-L de catre CVT, s-a aliat cu PRM din disperare de cauza pierzand speranta ca va guverna singura. Potentialul lui Basescu de a atrage noi segmente de electorat este aproape nul.

PSD a ales la un moment dat strategia "alegerilor preliminare" si Consiliul pentru Integritate Morala.
S-a ales praful de ele. Vom vedea abia la uninominale cum se va pozitiona un partid care parea ca se prabuseste daca n-ar fi avut noroc cu viata conflictuala din sanul Aliantei D.A. si dintre Guvern si Basescu. PSD a profitat din plin de galceava care a macinat exercitiul guvernarii. Acest razboi a scos, practic, PSD din transeele Liniei Maginot.
PNL, care este curtat si de PD-L, si de PSD, pare a avea alta strategie electorala – isi vede de treaba, iar rezultatele se vad: locul I in Europa la crestere economica. Numai ca o asemenea strategie tine la "liste". In colegii, altele sunt prioritatile.

Ca Stolojan a ales strategia iesitului atletic din spuma marii, etalandu-si pectoralii, mai merge. Ca Nastase da la coasa, mai acceptam, dar ni s-a parut dizgratios ca secretarul general al PD-L s-a dus la scoala la care a invatat sa dea cu mopul pe podele, cu o cohorta de televiziuni dupa "el". Ce-o fi dorit madama sa transmita romanilor? Daca asemenea personaje ajung parlamentari, ne meritam situatia.
Oare la alegerile generale sa se repete strategia mascaradelor din Ilfov, de la locale?

Despre eroi şi morminte

Încep să cred că Fidel Castro a fost ţinut în viaţă de americani fiindcă prindea bine o sperietoare comunistă la o zvârlitură de praştie de ţărmul Floridei.

Iată însă că bătrânul El Comandante, care a supravieţuit celor trei sute de atentate hollywoodiene ale CIA, cu puşcoace din lemn de soc, riscă să moară de inimă rea văzând că nu-i nevoie de seceră şi ciocan ca să tai rădăcina capitalismului.
Imaginea caşaloţilor financiari
eşuaţi pe Wall Street, cărora domnul Bush le toarnă câte un ibric de apă în creştet spre a nu-şi da duhul, aruncă în aer ideea marxistă a luptei de clasă atâta timp cât însăşi clasa muncitoare e acum panicată că bancherii se dovedesc a fi adevăraţii gropari ai capitalismului.

În vreme ce în America se poartă parastasul, la noi sunt în toi nunţile şi botezurile.

Năstase - preşedinte, Geoană - prim-ministru, Iliescu - mauzoleu.
Cam ăsta-i veselul program al Congresului al paişpelea pesedist pentru următorul cincinal.

Şi, ca un semn că cineva munceşte totuşi în ţara asta, gavroşul smochinit şi îmbătrânit în rele al socialismului românesc, domnul Radu Mazăre, a apărut victorios pe scenă, cu târnăcopul şi casca de brigadier asortate la costumul Armani, gata să-şi dezgroape paraii din paradisul fiscal.

Salariile dascălilor, şah la Băsescu

Ioana Lupea: "Populismul guvernului Tăriceanu are o limită".

Cel puţin aşa ne-a transmis pe un ton apocaliptic Varujan Vosganian, anunţând imposibilitatea guvernului de a onora majorarea salariilor profesorilor cu 50%, iniţiată de PSD şi votată în parlament inclusiv de ministrul liberal Cristian Adomniţei. De altfel, legea despre care premierul Tăriceanu şi ministrul său de finanţe spun că va arunca România în haos a fost săltată pe ordinea de zi cu încuviinţarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu. Vor parlamentarii liberali să distrugă reputaţia Cabinetului Tăriceanu de guvern al prosperităţii, care a adus PNL până la 20% în sondajele de opinie? Greu de crezut.

Guvernul Tăriceanu a încercat să ne dea ieri o lecţie de responsabilitate. Numai că în timp ce Varujan Vosganian perora răvăşit despre cum ne va da afară Uniunea Europeană din cauza majorării salariilor profesorilor, ministrul Cristian Adomniţei satisfăcea, în parte, revendicările sociale ale studenţilor, asmuţiţi de bunătăţile puse de parlament în coşul zilnic al profesorilor. Semn că bugetul de stat mai suportă nişte pomeni electorale înainte de alegeri şi că votul din parlament a fost dat în deplină cunoştinţă de cauză. Însuşi Varujan Vosganian le promitea preoţilor, la sfârşitul lunii septembrie, o suplimentare a veniturilor. Numai în ultimul an, Cabinetul Tăriceanu a oferit bani în plus
- nu mulţi, dar o sumă suficientă cât să fie ţinută minte în faţa urnelor de vot - pensionarilor, agricultorilor, clerului, artiştilor, actorilor, minerilor, poliţiştilor, diplomaţilor, militarilor din MAp, SRI, SIE, STS, profesorilor şi altor categorii socioprofesionale pe care nu le mai menţionăm.

Revelion cu 10% mai scump

În turismul românesc, patronii hotelurilor de la munte
sau de pe Litoral măresc an de an preţurile dintr-un motiv foarte simplu: cererea depăşeşte cu mult oferta, iar în spatele fiecărui client
care refuză să mai plătească asemenea tarife stau alţii, care ocupă imediat locul rămas liber. În consecinţă, preţurile practicate în weekend pe Litoral sau de Revelion la munte au ajuns atât de mari, încât le permit hotelurilor să lucreze fără probleme “în salturi”, abandonând modelul
clasic al menţinerii unui grad de ocupare cât mai ridicat pe toată durata sezonului.

Firesc, anul 2008 nu face excepţie: cu două zile în urmă, la Braşov, patronii hotelurilor de la munte au hotărât că preţurile pentru sejururile de Crăciun şi de Revelion vor creşte cu 10% faţă de cele din 2007. Anunţul făcut de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc vine la nici două săptămâni după ce Bursa Litoral 2009 a demonstrat, dacă mai era nevoie, că autorităţile nu dispun de nici o pârghie pentru a corecta derapajele pieţei: secretarul de stat pe Turism a anunţat că tarifele sejururilor estivale vor scădea anul viitor, pentru contractele de volum mare, în timp ce reprezentanţii patronatelor ieşeau simultan în faţa presei cu „creşteri moderate”. Evident, oricât ar dori ministerul ieftiniri, tot pe-a hotelierilor o să rămână, aşa că, vara viitoare, vom scoate mai mulţi bani din buzunar pentru o săptămână pe Litoral, fără nici o acoperire în servicii mai bune.
Şi la munte, şi la mare, de 18 ani încoace, principala justificare oficială a scumpirilor este mereu aceeaşi: creşterea preţurilor la utilităţi. Imediat ce sunt luaţi la întrebări de ziarişti cu privire la motivul scumpirilor, hotelierii pun din reflex eterna placă a creşterii preţurilor la gaze
şi curent. Asta cu toate că, pe Litoral cel puţin, costurile cu utilităţile reprezintă un procent infim din cheltuieli, aşa că majorările de preţuri operate de furnizori nu ar trebui să se reflecte în scumpiri de 5-10% ale tarifelor plătite de turişti. Explicaţia oferită mereu presei şi opiniei publice nu stă în picioare nici măcar în cazul sejururilor de Revelion de la munte: la tarife de peste 1000 de euro pentru patru-cinci zile la patru stele, e clar că nu scumpirea gazelor poate explica majorări de 10%, adică de 100 de euro.

Justificarea pe cât de simplă pe atât de cinică a majorărilor anuale de preţuri este că hotelierii pur şi simplu scumpesc sejururile pentru că pot. La un loc, Valea Prahovei şi Poiana Braşov nu totalizează nici măcar 30.000 de locuri de cazare
în hoteluri, şi numai Bucureştiul oferă peste 2,5 milioane de potenţiali clienţi pentru o vacanţă de Revelion. Dacă dintre aceştia doar 100.000 şi-ar putea permite tarifele cerute de hotelieri, şi tot oferta ar fi depăşită de cerere de peste trei ori. Aşa că proprietarii hotelurilor îşi freacă mâinile de bucurie şi-i taxează tot mai scump, de la an la an, pe cei care ţin musai să fie văzuţi de Anul Nou în Poiană sau în Predeal.
Situaţia este identică pe Litoral, în special în Mamaia: turismul de weekend al fiţoşilor cu decapotabile „cere” mai multe locuri decât au hotelurile de patru şi cinci stele. Normal, preţurile se umflă până la cer, iar în multe cazuri hotelierii nici nu-şi mai bat capul cu seriile de şapte zile, care le-ar ocupa locurile şi în weekend. Pur şi simplu preferă să ţină camerele goale în cursul săptămânii, sau să „taxeze” câţiva turişti rătăciţi, ca să fie siguri că au locuri pentru „băieţii de viaţă” care se revarsă în staţiuni de vinerea până duminica.

Proprietarii de hoteluri care cred că aşa se face turism nu realizează că lipesc pe hoteluri şi staţiuni o etichetă care nu se va mai şterge decât cu preţul a mulţi ani de promovare agresivă, făcută pe sume colosale. Românul cu venituri medii percepe „scorurile” afişate acum pentru un weekend la mare sau un Revelion la munte ca pe un soi de afront personal, şi alege ofertele mai ieftine din străinătate, cu obida copilului căruia i s-a furat jucăria. Iar când ajunge să câştige sume care i-ar permite să plătească aceste preţuri, alege fără a clipi tot ofertele din străinătate, pentru că acolo nu a avut ocazia să se simtă escrocat.

Avalansa

Ceea ce un guvern nu poate face in primul an, cu certitudine nu va putea realiza in urmatorii trei ani. Pentru ca numai atunci cand este pe val, un executiv poate lua masuri nepopulare. Si, uneori, tocmai prin masuri nepopulare poate fi accelerata dezvoltarea si create premisele viitoarei bunastari. La fel de adevarat este, insa, si faptul ca un guvern poate distruge, in ultimul an, care este electoral, tot ceea ce a construit pe parcursul primilor trei. Este exact ceea ce se intampla acum.

A fost deschisA cutia Pandorei. A fost declansata o veritabila avalansa a maririlor artificiale de venituri. Care inseamna hemoragie a banului
public. Si o crestere haotica a consumului. In ultima instanta, inflatie. Iar inflatia se va intoarce ca un bumerang chiar impotriva cetateanului nerabdator sa-si umple buzunarele taman in anul electoral.
Este rational sa ne gandim ca orice administratie publica centrala are la dispozitie toate instrumentele necesare pentru a putea calcula cu precizie bugetele, in raport cu propriul program de guvernare.
De ce ar face exceptie, de la aceasta regula elementara, Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu? Daca este corecta afirmatia de mai sus, atunci e clar ca, in fata unei presiuni politice si psihologice extraordinare a dascalilor, Guvernul Tariceanu ar fi trebuit sa reactioneze din timp. Se stia ca exista o solicitare de crestere exorbitanta a veniturilor acestei categorii socio-profesionale? Se stia. Se stia ca, desi corpul didactic merita o existenta decenta - la fel cum merita multe alte categorii de cetateni - bugetul Romaniei nu permite o crestere de peste 10 la suta a salariilor? Se stia. Se stia ca solicitarea activ sustinuta de PSD era de 50 la suta? Se stia. Era cunoscut faptul ca unul dintre efectele cresterii exponentiale a veniturilor corpului didactic este declansarea unei reactii in lant? Era cunoscut.
Si acum, vin la rand functionarii publici. Iar maine si poimaine altii si altii. Pana cand? Pana cand bugetul va face explozie. Intr-o luna, in doua, in sase. Moment in care inflatia poate deveni galopanta. Scapand de sub control. Odata cu golirea visteriei nationale, se vor goli si buzunarele cetatenilor. Iar ritmul record de crestere economica a Romaniei va fi diminuat iar apoi se poate transforma implacabil in descrestere. Daca toate cele de mai sus erau cunoscute, atunci ceva este de neinteles.
Este de neInTeles de ce Guvernul nu a informat din timp, in mod clar, argumentat, raspicat pericolul care ne ameninta daca dascalii vor primi o marire cu 50 la suta. Reactia corecta ar fi fost apoi negocieri la sange cu celelalte partide. Cu PSD si PD-L. In definitiv, fiecare dintre acestea se lupta, in acest an electoral, pentru a cuceri puterea. Pentru a veni, in luna decembrie, la guvernare. Are cineva interesul sa iasa cu capul spart, atunci cand va exploda bugetul? Cred ca, in sustinerea interesului national, care de data asta este mai important decat interesul, si el legitim, al unui grup socio-profesional, puteau fi gasite argumente care sa con­trabalanseze populismul de tip electoral. Care, pana la un punct, este si el motivat.
In ultimA instanTA, puternicul grup parlamentar PNL din Camera Deputatilor, inarmat cu informatiile necesare, cu o descriere exacta a scenariilor previzibile, s-ar fi putut lupta cu ceilalti in Parlament. Dez­batand cu luciditate solicitarea profesorilor, transformata de catre stanga in proiect de lege. Iar da­ca liberalii ar fi pierdut, puteau veni cu fruntea sus in fata opiniei publice, atunci cand ieseau la iveala con­secintele tampeniei politice facuta zilele trecute.
Aceasta ar fi fost procedura corecta si inteleapta la care ar fi trebuit sa recurga primul-ministru, care este si presedintele PNL. El a ales altfel. Sfarsind, in final, prin a injura Parlamentul, incluzandu-i si pe deputatii liberali, care, la randul lor, il injura printre dinti pe Tariceanu. Si, mai nou, dupa declaratiile acestuia tardive si, deci, inutile, ii injura si dascalii. Ce sa inteleaga electoratul PNL? Ca acest partid a pierdut dintr-odata mult din credibilitatea de care se bucura. Si cateva puncte electorale.

De ce iubim România

Noroc că avem o Curte Constituţională! Ce ne mai trebuie responsabilitate? Poţi să fii nebun la vot, demagog şi dus cu pluta, asta nu mai contează.

Pentru că n-are nici o legătură cu ceea ce se întâmplă în jurul ei, nici la bine, nici la rău. Trăim într-o ţară autistă, ceea ce nu e neapărat un mare dezavantaj. Suntem în Europa, dar Europa şi Vestul, în general, n-au cum să răzbată până la noi. “Pentru a ajunge aici, durează mai mult decât să te duci din Europa în America”, a constatat deunăzi europarlamentarul britanic Brian Simpson, care a avut curiozitatea şi răbdarea să facă drumul de la Bucureşti la Galaţi şi Tulcea. Britanicul şi alţi colegi ai săi din Comisia pentru turism
a Parlamentului European, veniseră să promoveze Delta Dunării. Au constatat că e inutil. Atâta timp cât nu sunt drumuri, e ca şi cum ai intra într-un bar fără bere, a spus Simpson.

Pe de altă parte, se pare că nici relele lumii moderne
nu ajung prea repede pe meleagurile noastre strămoşeşti. Criza mondială, de pildă, are mari
temeri să se apropie de Carpaţi. În timp ce economiile mondiale tremură, la noi se azvârle cu banii
pe geam. Parlamentul votează, guvernul bifează.

Dacă nădejdea americanilor şi a sistemului bancar internaţional este intervenţia de 700 de miliarde de dolari a Băncii Federale, economia României e protejată de Curtea Constituţională! Întrebaţi-i pe cei mai mari finanţişti ai lumii dacă s-au gândit vreodată la o astfel de intevenţie şi or să rămână cu gura căscată. La Bucureşti se poate. După ce s-au dat legi pe bandă rulantă de mărire a pensiilor, ajutoarelor, salariilor, acum guvernul a început să le conteste la Curtea Constituţională. Când s-a adoptat în unanimitate legea de mărire cu 50% a salariilor profesorilor, toată lumea s-a felicitat, s-au vărsat lacrimi de fericire, au răsunat sticlele de şampanie. N-a zis nimeni, nici măcar în glumă:”Dar banii, banii de unde îi dăm?”

Noroc că avem o Curte Constituţională! Ce ne mai trebuie responsabilitate? Poţi să fii nebun la vot, demagog şi dus cu pluta, asta nu mai contează. Poate sunt mai cuminţi judecătorii de la Curtea Constituţională şi găsesc ei ceva acolo să blocheze legile, salvând astfel finanţele statului. Le spui apoi pensionarilor şi profesorilor că tu ai vrut, te-ai străduit, dar ce te faci cu judecătorii de la Curte, care, ai dracului, nu dau nimănui socoteală? Să nu iubeşti o asemenea ţară? Mâine – poimâine se votează legea fericirii eterne garantate şi cui nu-i convine, să meargă, tată, să o conteste la Curtea Constituţională!

Parlamentarii şi-au majorat pensiile în urmă cu două săptămâni

În plin scandal al pomenilor electorale, parlamentarii şi-au mărit pensiile. Decizia a fost luată in urmă cu 10 zile, de câţiva membrii ai birourilor permanente, şi chiar în timp ce preşedintele Traian Băsescu ţinea un discurs în Parlament. Aleşii au stabilit că un deputat sau un senator poate beneficia de pensie şi de indemnizaţie de parlamentar în acelaşi timp.

Pensia unui fost sau actual parlamentar care se calcula oricum după o lege specială se va calcula de acum încolo pronind de la veniturile brute obţinute de un parlamentar în activitate.

De exemplu, dacă o persoană a fost parlamentar acum zece ani, el va primi pensie în funcţie de venitul brut al unui parlamentar aflat acum în funcţie. Vechile prevederi, din 2006, stabileau ca bază de calcul veniturile brute din ultimele 12 luni. Pentru un parlamentar cu trei mandate, pensia este de 80 la sută din veniturile brute din ultima lună.

Cel mai important privilegiu pe care şi l-au dat aleşii este că, de acum încolo, ei pot cumula simultan şi pensia de parlamentar şi indemnizaţia. Decizia parlamentarilor de a modifica modul în care le sunt acordate pensiile a fost deja publicată în monitorul oficial. Decizia a fost semnată de către Eugen Nicolicea, vicepreşedintele Camerei deputaţilor şi Doru Ioan Tărăcilă, vicepreşedintele Senatului. Potrivit
legii, hotărârile Parlamentului nu pot fi atacate la Curtea Constituţională.

Cod galben de inundatii pentru 25 judete

Hidrologii au instituit codul galben de inundatii pentru 25 de judete din tara, de sambata seara si pana marti la pranz, luand in calcul posibilele efecte ale ploilor torentiale prognozate pentru acest sfarsit de saptamana.

Potrivit
unei avertizari cod galben date publicitatii
, vineri, de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), in urma ploilor prognozate sunt posibile scurgerile pe versanti si formarea de torenti si paraie, fenomene ce pot provoca inundatii locale, dar si cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie, pentru unele rauri din tara.

Bazinele hidrografice potential afectate sunt cele ale raurilor Viseu, Iza, Tur, Tisa, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Strei, Jiului superior si mijlociu, Oltului superior si mijlociu, Argesului superior si mijlociu, Ialomita, Buzau, Ramnicu Sarat, Putna, Trotus, Bistrita, Moldova, Suceava, Barlad, Jijia, Baseu, Siretului superior, Prutului superior si cele ale raurile din Dobrogea.

Judetele avertizate cu codul galben sunt Maramures, Satu Mare
, Caras-Severin, Mehedinti, Hunedoara, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Sibiu, Brasov, Prahova, Buzau, Covasna, Vrancea, Bacau, Hunedoara, Neamt, Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Tulcea si Constanta.

"Ca urmare a precipitatiilor insemnate cantitativ prevazute, incepand din data de 4 octombrie 2008, ora 22.00 si pana in data de 7 octombrie 2008, ora 12.00, se instituie codul galben", se precizeaza in avertizare.

Profitor: Marian Dragulescu se muta intr-o casa facuta cadou de MAI

Cazul gimnastului Marian Dragulescu, care si-a lovit fosta sotie, a socat lumea sportului. Cu toate acestea, putini sunt cei care accepta sa vorbeasca despre situatia familiala a gimnastului. „Dincolo de aspectul strict juridic, este o problema strict personala pe care nu o pot rezolva decat cei doi”, ne-a spus presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Bellu. Conform unor surse din Ministerul Administratiei si Internelor, in luna martie a anului viitor, multiplul medaliat se va muta intr-un apartament cu patru camere, oferit in urma cu doi ani de ministrul de interne de la acea vreme. Fosta soacra il acuza ca tocmai din aceasta cauza apartamentul in care Marian si Larisa au locuit pana duminica a fost achizitionat pe numele fratelui sportivului.

Situatia in care a ajuns Marian Dragulescu a uimit lumea sportului de performanta. Majoritatea celor care au lucrat cu el sau pur si simplu l-au cunoscut evita sa il condamne pentru faptul ca si-a snopit fosta sotie in bataie. „Sunt stupefiat. Este un moment foarte delicat pentru familia lui. Sper ca el sa aiba maturitatea sa depaseasca demn aceasta situatie. Mai multe nu vreau sa comentez”, a declarat presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica. Socant este faptul ca, desi se vaita in permanenta de lipsa banilor si a unei locuinte unde sa traiasca impreuna cu sotia si cei doi copii, sportivul si-a cumparat (conform afirmatiilor fostei soacre) un apartament pe numele fratelui. Asta in ciuda faptului ca stia inca de acum doi ani ca i-a fost repartizat un apartament cu patru camere. „Intr-adevar, in urma cu doi ani, cand a fost avansat la gradul de inspector principal, Dragulescu a primit din partea ministrului Vasile Blaga, caruia i s-a facut mila, o locuinta in blocul de strada Mircea Voda. De fapt, o repartitie in acel bloc, deoarece stabilimentul va fi dat in folosinta abia in luna martie a anului viitor, in aceasta perioada lucrandu-se la finisari. Marian Dragulescu este singurul care a primit deja repartitie de la minister in acel bloc”, ne-a declarat chestorul Elisabeta Lipa. Viitorul Comandant al Clubului Sportiv Dinamo a adaugat: „Nu-mi vine sa cred ca el si fosta sotie au ajuns sa-si spele rufele din familie de fata cu toata lumea. O parte a presei vad ca a renuntat la serialul cu Elodia si l-a transformat in serialul Dragulescu. Orice s-ar spune, Marian trebuia sa-si controleze comportamentul, mai ales ca e o personalitate. Noi, sportivii, suntem un model
pentru multi si este pacat ca s-a ajuns aici. Totusi, sunt convinsa ca acum se balacaresc si peste un timp ii vedem din nou impreuna”.

Bellu: «Este doar problema lor. Nu a sportului»
Presedintele ANS, Octavian Bellu, si-a exprimat cu greu un punct de vedere vizavi de necazurile lui Marian Dragulescu. „Sunt probleme personale, ale familiei, mai ales ca au acceptat sa le mediatizeze. Este o procedura care isi urmeaza cursul si dincolo de aspectul strict juridic, cazul nu il poate rezolva mass-media, cu atat mai putin presa. Sper ca Larisa si Marian sunt oameni maturi si vor gasi o cale pentru a nu suferi copiii. Orice s-ar intampla, eu il privesc ca pe Marian Dragulescu gimnastul”, ne-a declarat Octavian Bellu. Seful sportului romanesc a adaugat ca „agentia nu i-a dat nici un ban lui Dragulescu: primul-ministru a fost de acord sa-i dea o suma in nume personal, deci nu intra in discutie banii publici. Plus
ca a mai fost un om de afaceri care l-a ajutat pe sportiv. Sa se retina, totodata, ca ceea ce a dobandit prin performantele obtinute, renta viagera si alte avantaje, nu i le poate retrage nimeni”.

A pierdut banii care veneau din publicitate
Faptul ca si-a dat frau nervilor il va costa destul de mult pe Dragulescu. Una din sursele de venit ale fostilor mari
sportivi o reprezinta publicitatea. In functie de notorietatea fiecaruia si de sportul pe care l-a practicat, un sportiv poate prinde un contract de publicitate, imaginea acestuia fiind folosita in campanii la diverse produse. In urma cu un an, Marian Dragulescu a semnat un contract cu firma Walmark Romania, devenind imaginea produsului
Artrostop Crema. „Domnul Dragulescu nu mai este sub contract cu noi, a fost imaginea unui produs al nostru pe o perioada scurta de timp. Oricum nu cred ca vom mai face o noua intelegere cu dansul”, ne-a declarat Ioana Neacsu, reprezentanta firmei mai sus citate. Avand in vedere amploarea pe care a luat-o aceasta poveste, este putin probabil ca vreo firma va mai dori sa-si asocieze imaginea cu cea a multiplului campion.

«Marocanul» are o carte de vizita greu de egalat
Unul dintre cei mai buni gimnasti romani din toate timpurile, Dragulescu are un CV impresionant. Legitimat la CS Dinamo Bucuresti, Marian Dragulescu a fost alaturi de Marius Urzica, unul din stalpii echipei nationale de gimnastica. Absolvent al ANEFS-ului, “Marocanul” s-a retras din sport in 2005, din cauza unor probleme de sanatate
, dar a revenit in acelasi an, inaintea Campionatelor Mondiale de la Melbourne. Jocurile Olimpice de la Beijing au reprezentat pentru el o mare dezamagire. Dupa ultimele evenimente, sunt sanse mari ca sportivul sa nu mai revina in sala de antrenamente. Iata performantele sportive ale lui Dragulescu: 2000, CE Bremen - aur la sol, argint cu echipa si bronz la individual compus; Cupa Mondiala Glasgow - aur la sarituri; 2001, CM Gent - aur la sarituri si sol; 2002, CE Patras - aur cu echipa, argint la sarituri, bronz la sol; CM Debrecen - aur la sol; Cupa Mondiala Stuttgart - aur la sol, bronz la sarituri; 2003, CM Anaheim - argint la sarituri; Cupa Mondiala Stuttgart - aur la sarituri; 2004, JO Atena - argint la sol, bronz la sarituri si cu echipa; CE Ljubljana - aur la individual compus, sol, sarituri si cu echipa; Cupa Mondiala Gent - aur la sarituri; Cupa Mondiala Glasgow - argint la sarituri, bronz la sol; Cupa Mondiala Lyon - argint la sarituri; 2005, CE Debrecen - aur la sol; CM Melbourne - aur la sarituri; Cupa Mondiala Maribor - aur la sarituri si sol; Cupa Mondiala Gent - bronz la sarituri si sol; Cupa Mondiala Paris - aur la sarituri si sol; 2006, CE Volos - aur la sarituri, argint cu echipa si la sol; CM Aarhus - aur la sarituri si sol; Cupa Mondiala Sao Paolo - aur la sarituri; Cupa Mondiala Lyon - aur sarituri si sol; 2007, Cupa Mondiala Paris - aur sarituri si sol.

Funcţionarii publici intră în grevă generală, începând de joia viitoare

Funcţionarii publici vor intra joia viitoare în grevă generală, după ce ieri, ministrul Finanţelor Varujan Vosganian a declarat că nu le va majora salariile cu 50% de la 1 noiembrie, aşa cum au cerut.

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici cere Guvernului o majorare a salariilor cu 50%, după modelul
aplicat cadrelor didactice. Reprezentanţii sindicatului cer totodată promovarea de urgenţă a legii privind salarizarea unitară a funcţionarilor publici.

Nu au primit-o, aşa că de săptămâna viitoare vor ieşi în stradă în toată ţară şi vor declanşa greva generală. Un astfel de protest ar provoca un adevarat haos în administraţie. Şi asta pentru că Federaţia Sed Lex îi reprezintă pe angajaţii din inspecţia muncii, mediu, finanţe, vamă, primării, consilii judeţene, prefecturi sau asistenţă socială.

''Mâine vom avea un consiliu în cadrul căruia vom decide calendarul acţiunilor viitoare de proteste şi-l vom aproba'', a precizat Răzvan Bordeanu, vicepreşedinte Sed Lex.

Potrivit
liderilor sindicali, salariul mediu net în sectorul bugetar este acum de 1.080 de lei.

Criza financiară este fără precedent după al Doilea Război Mondial, potrivit preşedintelui BCE

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet a apreciat joi că actuala criză financiară este "un eveniment care nu s-a mai întâmplat de la al Doilea Război Mondial" şi a cerut o mai bună coordonare a europenilor pentru a-i face faţă.

"Nimic din ce s-a întâmplat în trecut nu seamănă cu ceea ce se întâmplă acum", a declarat Trichet postului de televiziune France 24. "Evenimentele la care asistăm sunt probabil cele mai grave de după al Doilea Război Mondial", a continuat el. "Este un fenomen de foarte, foarte mare
amploare", "o perioadă de incertitudine absolut excepţională", a subliniat
el.

Subliniind că aceste evenimente nu trebuie lăsate să se mai repete, el a apreciat că "trebuie revizuite toate elementele sistemului financiar
mondial".

Dezastru în Cupa UEFA

Toate cele cinci reprezentante ale României în turul întâi al Cupei UEFA au fost eliminate, ieri, din competiţie. Mai mult, echipele româneşti au ratat
calificarea în grupele Cupei UEFA fără să câştige nici măcar o partidă din cele zece disputate. FC Vaslui a pierdut calificarea după două remize, 0-0 ?i 1-1, cu Slavia Praga, Dinamo, Rapid şi Unirea Urziceni au reuşit fiecare câte un rezultat de egalitate, iar FC Timişoara a suferit două înfângeri. Cu doar cinci puncte obşinute, coeficientul UEFA al României va scădea considerabil.


Rapid a fost eliminată, iar Peseiro - înlocuit

Remiza înregistrată de „feroviari“ aseară, cu Wolfsburg, a aruncat în aer Giuleştiul. Antrenorul a fost suspendat, iar patronul Taher - bătut cu pietre. Situaţia tensionată din Giuleşti a devenit de-a dreptul explozivă aseară, după ce Rapid a fost eliminat de VfL Wolfsburg încă din primul tur al Cupei UEFA.

> Rapid - Wolfsburg 1-1


> Unirea - Hamburg 0-2

> Unirea Urziceni - Hamburg 0-2

N-au izbutit minunea la Belgrad

FC Timişoara a părăsit aseară Cupa UEFA după ce a pierdut la Belgrad, în faţa celor de la Partizan, cu scorul de 0-1. Bănăţenii pierduseră şi meciul-tur, la Timişoara, scor 1-2, astfel că din două partide n-au reuşit să aducă nici măcar un punct pentru coeficientul României.

> Partizan Belgrad - FC Timişoara 1-0


Dinamo s-a făcut de râs

„Roş-albii“ au făcut 0-0 aseară, cu NEC Nijmegen, şi au ratat penibil calificarea în grupele Cupei UEFA. Dinamo a vrut multe, dar n-a putut nimic aseară, în manşa a doua a turului I din Cupa UEFA.

> Dinamo - NEC 0-0


FC Vaslui, eliminată de Slavia

Drumul european al celor de la FC Vaslui s-a încheiat aseară. „Galben-verzii“ au terminat la egalitate, scor 1-1, meciul susţinut pe teren propriu împotriva cehilor de la Slavia Praga, din cadrul manşei secunde a turului întâi din Cupa UEFA.

> FC VASLUI - SLAVIA 1-1

Oamenii de fotbal la tribunal

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au trimis in judecata opt persoane, printre care George Copos si Mihai Stoica, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs
o paguba de 11,5 milioane de dolari.
Anchetatorii spun ca, prin faptele lor, George Copos - fost presedinte si patron al clubului de fotbal Rapid Bucuresti, Ioan Becali - fost impresar, Victor Becali - impresar, Mihai Stoica - fost director al Clubului de fotbal Otelul Galati, Jean Padureanu - presedinte al Clubului de fotbal Gloria Bistrita, Gheorghe Popescu - fost angajat al firmei
"Becali sport", Gheorghe Netoiu - fost actionar la clubul de fotbal Dina­mo, Cristian Borcea - presedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo ar fi provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari
in dauna statului si de peste zece milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal. In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.

ŞOC: Un euro=3,87 de lei

Leul atinge minimul ultimilor trei ani şi jumătate în raport cu euro, după ce a pierdut la cursul de referinţă al Băncii Naţionale peste 11 bani într-o singură zi. Încă din primele tranzacţii ale dimineţii, moneda naţională a intrat pe un puternic trend descendent atingând un minim de 3,8810 lei pentru un euro
. În jurul prânzului, BNR a calculat un curs de referinţă de 3,8720 de lei pentru un euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2005. Astfel, leul a depăşit cu mult pragul maxim al acestui an, de 3,7695, atins pe 24 ianuarie. Specialiştii aşteaptă intervenţia Bănici Naţionale a României.

"Este un joc
de-a şoarecele şi pisica pentru că se testează limita la care va interveni Banca Naţională, iar BNR amână momentul intervenţiei. Pe de altă parte este posibil să fi intervenit şi să nu fi fost suficient", ne-a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA).

Moneda naţională a atins ieri o depreciere record pentru ultimele şase luni, iar cursul euro pe piaţa interbancară a depăşit 3,8 lei, nivel atins în ianuarie 2005, când Banca Naţională a intervenit. Cotatia oficială de ieri a fost de 3,7603 de lei pentru un euro.

Analiştii susţin că această depreciere este moderată în principal de investitorii care, în ciuda dobânzilor atractive, retrag foarte mulţi bani din bănci, speriaţi de posibilitatea de a ramână fără lichidităţi.

La această situaţie dificilă contribuie, susţin specialiştii, şi ultimele decizii ale Guvernului de a face pomeni electorale.

"Măsurile luate de Guvern sunt un factor de neîncredere şi sigur că asta se reflectă şi în leu. Dar având un leu depreciat avem o inflaţie mai mare
, şi o inflaţie mai mare ajută în acest moment Guvernul să poată da bani mai mulţi în diverse domenii. Dar acesta este un obiectiv contrar celui stabilit de BNR, de inflaţie mică", a explicat acest paradox Liviu Voinea.

ING: Leul s-ar putea deprecia până la 4 lei/euro

Leul s-ar putea deprecia până la un nivel de 4 lei/euro sau chiar peste, în condiţiile în care Banca Naţională a României (BNR) nu intervine în piaţa valutară la un nivel de 3,85 lei/euro, a declarat Nicolae-Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank România.

Analiştii ING Bank România estimează pentru sfârşitul acestui an un nivel de 3,75 lei pentru un euro, dar nu exclud o depreciere a leului peste acest prag în următoarele luni.

Principalele efecte negative

> devalorizarea monedei naţionale duce la preţuri mai mari pentru podusele din import;

> preţurile vor creşte semnificativ şi din cauza accizelor care sunt exprimate în euro;

> cei mai afectaţi vor fi datornicii în valută cu venituri în lei.

Franţa propune, Germania se opune: Europa îşi pregăteşte propriul plan de salvare a sistemului financiar

Apocalipsa financiară care a cuprins Statele Unite determină ţările din Europa să elaboreze şi de partea cealaltă a Atlanticului un plan de salvare a sistemului financiar, informează Times Online. Iniţiatoarea este Franţa, care ar propune eliberarea a 300 de miliarde de euro
pentru a pune pe picioare băncile aflate în colaps. Dacă se va pune în aplicare, de acest plan va beneficia şi România, unde 90% dintre bănci sunt europene.

În ciuda speculaţiilor, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor "dezminte categoric informaţiile potrivit cărora Parisul ar vrea să propună un plan european de 300 miliarde euro de salvare a sistemului bancar", spun surse din anturajul ministrului economiei Christine Lagarde, citate de AFP. Lagarde crede, însă, că trebuie protejate statele mici, ale căror bănci sunt ameninţate de faliment, relatează EU Observer.

"Ce s-ar întâmpla dacă o ţară mică din Uniunea Europeană e lovită de colapul financiar
? Poate acest stat nici nu are mijloacele să îşi salveze băncile", a declarat Lagarde pentru Handelsblatt. Ministrul spune că sistemul financiar european ar avea nevoie, totuşi, de reguli de funcţionare mai stricte.

Potrivit altor surse, Olanda ar fi cea care a venit cu ideea celor 300 de miliarde de euro, dar şi aceasta a negat afirmaţia.

Planul va fi supus dezbaterii, sâmbătă, în cadrul unei reuniuni convocate de preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy. La întâlnire, vor participa cele patru state membre ale G7, adică Franţa, Germania, Italia şi Marea
Britanie, preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, preşedintele Eurogroupe, primul-ministru al Luxemburgului Jean-Claude Juncker şi presşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet, informează AFP.

Merkel nu scrie cecuri în alb pentru băncile în prag de faliment

Împotriva acestui plan se declară Germania. Potrivit AFP, purtătorul de cuvânt al ministerului german de Finanţe spune că "Germania nu crede nimic bun despre un astfel de plan". Cancelarul german Angela Merkel a declarat, într-un interviu pentru Daily Bild, că nu va scrie cecuri vreunei bănci.

"Guvernul nu poate şi nu vrea sa acorde cecuri în alb băncilor, chiar dacă acestea s-au comportat responsabil sau nu", a declarat Merkel.

Cancelarul Germaniei mai spune că înţelege "mania" populară faţă de bancheri, fiind convinsă că "va trebui să fie atrasă, din nou, atenţia asupra responsabilităţii celor care sunt la originea crizei".

Din partea Italiei, Silvio Berlusconi, primul-ministru, a declarat că nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte o posibilă criză europeană.

"Băncile şi-au organizat împrumuturile în aşa fel încât oamenii să-şi poata plăti datoriile. Guvernul va opera în toate direcţiile, dar nu vom permite nicio speculaţie care să afecteze sistemul bancar şi depunerile", a declarat Berlusconi.

De la vârful sistemului financiar european, s-au dat asigurări că piaţa va fi în continuare alimentată cu lichidităţi în această perioadă de instabilitate.

Europa îşi salvează băncile

UniCredit, a patra bancă din Italia, e ţinta presiunilor de pe piaţa internaţională, mai mult de jumătate din veniturile acesteia venind de peste ocean. Alessandro Profumo, directorul UniCredit, spune că banca nu a înregistrat, însă, probleme în ceea ce priveşte lichidităţile. Totuşi, acţiuile UniCredit au căzut, de două ori, luni, revenindu-şi miercuri. Preţul acţiunilor băncii a scăzut cu 40.8% de la începutul anului. Banca Centrală italiană spune că lichiditatea din sistemul bancar este "satisfăcătoare" pentru moment.

In Germania, Hypo Real Estate, cel mai mare creditor al ţării pe segmentul ipotecilor comerciale
, a primit un împrumut de urgenţă în valoare
de 35 de miliarde de euro din partea guvernului şi a unor bănci comerciale, acţiunea fiind menită să salveze compania de la un potenţial colaps.