joi, 30 aprilie 2009

Avalansa

Ceea ce un guvern nu poate face in primul an, cu certitudine nu va putea realiza in urmatorii trei ani. Pentru ca numai atunci cand este pe val, un executiv poate lua masuri nepopulare. Si, uneori, tocmai prin masuri nepopulare poate fi accelerata dezvoltarea si create premisele viitoarei bunastari. La fel de adevarat este, insa, si faptul ca un guvern poate distruge, in ultimul an, care este electoral, tot ceea ce a construit pe parcursul primilor trei. Este exact ceea ce se intampla acum.

A fost deschisA cutia Pandorei. A fost declansata o veritabila avalansa a maririlor artificiale de venituri. Care inseamna hemoragie a banului
public. Si o crestere haotica a consumului. In ultima instanta, inflatie. Iar inflatia se va intoarce ca un bumerang chiar impotriva cetateanului nerabdator sa-si umple buzunarele taman in anul electoral.
Este rational sa ne gandim ca orice administratie publica centrala are la dispozitie toate instrumentele necesare pentru a putea calcula cu precizie bugetele, in raport cu propriul program de guvernare.
De ce ar face exceptie, de la aceasta regula elementara, Executivul condus de Calin Popescu Tariceanu? Daca este corecta afirmatia de mai sus, atunci e clar ca, in fata unei presiuni politice si psihologice extraordinare a dascalilor, Guvernul Tariceanu ar fi trebuit sa reactioneze din timp. Se stia ca exista o solicitare de crestere exorbitanta a veniturilor acestei categorii socio-profesionale? Se stia. Se stia ca, desi corpul didactic merita o existenta decenta - la fel cum merita multe alte categorii de cetateni - bugetul Romaniei nu permite o crestere de peste 10 la suta a salariilor? Se stia. Se stia ca solicitarea activ sustinuta de PSD era de 50 la suta? Se stia. Era cunoscut faptul ca unul dintre efectele cresterii exponentiale a veniturilor corpului didactic este declansarea unei reactii in lant? Era cunoscut.
Si acum, vin la rand functionarii publici. Iar maine si poimaine altii si altii. Pana cand? Pana cand bugetul va face explozie. Intr-o luna, in doua, in sase. Moment in care inflatia poate deveni galopanta. Scapand de sub control. Odata cu golirea visteriei nationale, se vor goli si buzunarele cetatenilor. Iar ritmul record de crestere economica a Romaniei va fi diminuat iar apoi se poate transforma implacabil in descrestere. Daca toate cele de mai sus erau cunoscute, atunci ceva este de neinteles.
Este de neInTeles de ce Guvernul nu a informat din timp, in mod clar, argumentat, raspicat pericolul care ne ameninta daca dascalii vor primi o marire cu 50 la suta. Reactia corecta ar fi fost apoi negocieri la sange cu celelalte partide. Cu PSD si PD-L. In definitiv, fiecare dintre acestea se lupta, in acest an electoral, pentru a cuceri puterea. Pentru a veni, in luna decembrie, la guvernare. Are cineva interesul sa iasa cu capul spart, atunci cand va exploda bugetul? Cred ca, in sustinerea interesului national, care de data asta este mai important decat interesul, si el legitim, al unui grup socio-profesional, puteau fi gasite argumente care sa con­trabalanseze populismul de tip electoral. Care, pana la un punct, este si el motivat.
In ultimA instanTA, puternicul grup parlamentar PNL din Camera Deputatilor, inarmat cu informatiile necesare, cu o descriere exacta a scenariilor previzibile, s-ar fi putut lupta cu ceilalti in Parlament. Dez­batand cu luciditate solicitarea profesorilor, transformata de catre stanga in proiect de lege. Iar da­ca liberalii ar fi pierdut, puteau veni cu fruntea sus in fata opiniei publice, atunci cand ieseau la iveala con­secintele tampeniei politice facuta zilele trecute.
Aceasta ar fi fost procedura corecta si inteleapta la care ar fi trebuit sa recurga primul-ministru, care este si presedintele PNL. El a ales altfel. Sfarsind, in final, prin a injura Parlamentul, incluzandu-i si pe deputatii liberali, care, la randul lor, il injura printre dinti pe Tariceanu. Si, mai nou, dupa declaratiile acestuia tardive si, deci, inutile, ii injura si dascalii. Ce sa inteleaga electoratul PNL? Ca acest partid a pierdut dintr-odata mult din credibilitatea de care se bucura. Si cateva puncte electorale.

Niciun comentariu: