sâmbătă, 29 august 2009

Printul Charles se gandeste la satele sasesti din Transilvania

Alteta sa Regala Printul de Wales a solicitat un raport cu privire la satele sasesti din Transilvania, in legatura cu care Fundatia "Mihai Eminescu" (al carei patron este Printul Charles) a initiat un program de salvare. Raportul, realizat de Kim Wilkie Associates, una dintre cele mai importante firme de arhitectura peisagista din Marea Britanie va fi prezentat marti, 15 ianuarie, ora 13,00, la sediul Fundatiei Culturale Romane. Raportul Satele sasesti din Transilvania - un viitor pentru peisajul medieval este menit sa constituie un punct de sprijin in dezvoltarea zonei (pe care Printul Charles a si vizitat-o), astfel incat sa se poata folosi la maximum valorile naturale, sa se obtina avantaje economice pentru localnici si sa se pastreze specificul cultural, istoric si natural al zonei. De asemenea, raportul subliniaza unicitatea zonei, aduce in prim plan propuneri pentru dezvoltarea ei si demonstreaza felul in care viitorul prosper al localnicilor este strans legat de conservarea regiunii. Alteta sa regala a ramas impresionata de frumusetea peisajului din Transilvania, cu prilejul vizitei sale in Romania, motiv pentru care a descis sa se intereseze personal de situatia satelor sasesti din zona, precum si de activitatile desfasurate de Fundatia "Mihai Eminescu" in asociatie cu Consiliul Britanic, al carui vicepatron este.

Eminescu pe simeze

rtista Elena Cristea este autoarea expozitiei personale de pictura EMINESCU, al carei vernisaj va avea loc la Muzeul Municipiului Bucuresti, din B-dul I.C. Bratianu nr. 2 (Palatul Sutu) miercuri, 9 ianuarie 2002, la ora 12. Vor vorbi cu acest prilej profesorul Dan Grigorescu, membru corespondent al Academiei Romane, critic de arta si academicianul Virgil Candea, vicepresedintele Academiei Romane.

Octavian Naghiu: "E o crima sa nu te folosesti de marile voci pe care le ai"

Diplomele au ajuns la "personalitati ale scenei lirice romanesti". Sa intelegem, atunci, ca artisti precum Ion Tugearu, Ionel Voineag sau Sanda Sandru, nu sunt personalitati? Sau ca, odata plecat din tara, iti pierzi aceasta "calitate"? Altfel, cum se pot justifica absentele de pe lista cu lauri a unor nume ca Viorica Cortez, Ileana Cotrubas, Eduard Tumageanian sau Octavian Naghiu? Sanda Sandru, de exemplu, este detinatoarea unui disc de platina la Paris, nu si a respectului colegilor de breasla ajunsi oficialitati in tara. Un artist ca Octavian Naghiu are o cariera de patru decenii in Romania, dar in palmaresul sau nu se numara diploma aniversara a Operei Nationale. Salile pline, spectacolele jucate cu casa inchisa, biletele vandute la negru si admiratia publicului nu atarna la fel de greu in balanta ca indiferenta si orgoliul unor confrati. Un om care are doua portrete la muzeul de la Metropolitan nu-si regaseste chipul printre cele din muzeul ONB; este cetatean de onoare si detine cheia de aur a New York-ului, insa pentru Bucuresti nu pare sa fie la fel de important. Odinioara, in anii sai de ucenicie, marele tenor isi venera maestrii. Ceea ce azi probabil ca unora le pare desuet. Dar ceea ce a agonisit in timp, experienta si pricepere, foloseste oricarui artist aflat la inceput de drum. Numai ca aceia care au pe maini soarta celui mai important teatru liric nu se "injosesc" sa-l invite pe Octavian Naghiu sa-i indrume pe cei tineri. "Cei ca mine pot darui foarte mult noii generatii. Ar trebui sa se gandeasca bine la faptul ca anii trec. Acum, cat se mai poate, ar trebui indrumati. Trebuie cladita temelia casei. E o crima sa nu te folosesti de marile voci pe care le ai.", spune tenorul. Desi faptul ca nu a fost rasplatit nici macar cu o diploma, dupa ce a slujit zeci de ani arta lirica romaneasca, l-a intristat peste masura, Octavian Naghiu este dispus sa-si ofere ajutorul. Si probabil ca, asemeni lui, alti mari oameni de cultura. Totul este sa li se ceara acest lucru. "Nu vreau sa astept momentul cand amaraciunea mea va fi atat de mare, incat sa parasesc pentru totdeauna ce-am agonisit in suflet mai scump. Dupa ce am plecat din tara, m-am imbolnavit foarte grav: de nostalgie. E incurabila", marturiseste Octavian Naghiu. Poate pentru dispretul suveran al unora se va gasi, pana nu e prea tarziu, un leac.

Nu stam pe roze!

In ultimul timp, guvernantii, si in special premierul Nastase au falsa impresie ca de la venirea la putere au schimbat complet in bine lucrurile in tara, vad peste tot progrese, bunastare si un popor fericit. Dumnezeule! Nimic mai fals si mai periculos! De fapt, se speculeaza abil bunul simt al unor personalitati, organizatii si institutii straine, care, de obicei, in situatii de protocol, evita sa ne spuna de la obraz ca ne caciulim pentru o vorba buna, cand de fapt simulam munca, ordinea si disciplina economica. Evita, domnule premier, sa ne spuna ca stimulam coruptia, necinstea, jaful, ca nu suntem constanti in vorbe si fapte, decat atunci cand intrevedem un interes personal meschin, un castig fara munca prin orice mijloace. Caraban Carol, Otelu Rosu

Anomalii in Legea Pensiilor

Legea 19/2000 are o mare anomalie in cuprinsul ei: nu toti cei care si-au satisfacut stagiul militar beneficiaza de stagiu de cotizare. Cei care au varsta si vechimea necesara beneficiaza de aceasta prevedere, in schimb cei care se pensioneaza anticipat nu au parte de acest drept. Ar trebui ca liderii astia de sindicat care se vantura pe la televizor sa faca presiuni asupra guvernantilor sa solutioneze aceste anomalii. I. Poris, Hunedoara

marți, 25 august 2009

Peste 60 de hoteluri s-au înscris pentru a 15-a ediţie a programului "O săptămână la mare"

Peste 60 de hoteluri de pe litoralul românesc s-au înscris pentru a 15-a ediţie a programului
"O săptămână la mare", care se va desfăşura în perioada 1-30 septembrie 2009, a anunţat, duminică, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

"Până acum s-au înscris în program 62 de hoteluri din toate staţiunile de pe litoral care pun la dispoziţie un număr de 8.890 de locuri pe serie, adica 35.560 de turişti vor putea beneficia de locuri pe litoral la tarife reduse toată luna
septembrie", se arată în comunicatul FPTR.

Din cele 62 de hoteluri, cele mai multe locuri oferite se găsec la cele din staţiunea Mamaia (15 hoteluri cu 2.486 de locuri), urmate de cele din Saturn ( şapte hoteluri cu 1.430 de locuri), Jupiter (şase hoteluri cu 1.184 de locuri), Eforie Nord (10 hoteluri cu 1.154 de locuri), Venus (cinci hoteluri cu 910 de locuri) şi Olimp (patru hoteluri cu 830 de locuri).

De asemenea, în staţiunea Neptun trei hoteluri oferă în total 340 de locuri, iar în Cap Aurora şi Eforie Sud sunt oferite 380 de locuri de cazare.

Cele mai puţine locuri de cazare se găsesc în staţiunile Costineşti (două hoteluri cu 40 de locuri de cazare) şi Vama Veche (două hoteluri cu 26 de locuri de cazare).

Potrivit FPTR, această ediţie a atras cel mai mare număr de participanţi, de la primul
program lansat acum şapte ani când au fost înscrise 27 de hoteluri care puneau la dispoziţie 3.310 locuri.

Tarifele pentru oferta
specială pentru şase nopţi de cazare sunt cuprinse între 159 de lei şi 399 de lei, iar vânzarea se va face conform principiul "primul venit, primul servit".

Tofan Grup International a intrat în insolvenţă, reprezentanţii săi vor cere falimentul

Tofan Grup International a intrat în insolvenţă, la propria cerere, Tribunalul Bucureşti admiţând, vineri, începerea procedurii, urmând ca reprezentanţii săi să ceară falimentul, au declarat, pentru NewsIn, avocaţii grupului.

Avocatul
Gheorghe Piperea, reprezentant în instanţă al firmei lui Gelu Tofan, a declarat pentru NewsIn că, după deschiderea insolvenţei, se va ajunge la faliment, din cauză că grupul nu mai poate fi susţinut financiar. ”S-a încercat o reorganizare a grupului, dar a eşuat. Majoritatea firmelor
componente ale grupului au intrat deja în faliment”, a adăugat Piperea.

Avocatul a mai spus că cea mai mare firmă a grupului, Danubiana, a intrat în faliment din 2008. Danubiana fusese preluată de Tofan Grup în 1995.

Nigeria a injectat 2,6 miliarde dolari în cinci bănci şi i-a demis pe şefii acestora

Banca
centrală a Nigeriei a injectat 2,6 miliarde dolari în cinci bănci şi i-a demis pe şefii acestora, după ce a anunţat că instituţiile erau subcapitalizate şi reprezentau o ameninţare pentru întregul sistem bancar, scrie BBC.

Guvernatorul băncii centrale, Lamido Sanusi, a spus că Afribank, Finbank, Intercontinental Bank, Oceanic Bank şi Union Bank vor funcţiona în condiţii normale până când vor fi găsiţi noi investitori.

Decizia este una fără precedent în Nigeria şi a dus
la deprecierea cu 2% a monedei naţionale, naira, faţă de dolar, la 156,9 unităţi/dolar.

”Băncile şi-au pierdut banii în credite neperfomante. Am avut îndoieli privind conducerea băncii, aşa că am adus şefi noi”, a spus Sanusi.

Poliţia a asigurat
paza celor cinci clădiri, pentru protejarea activelor. Decizia vine în contextul în care Sanusi a preluat conducerea băncii centrale acum două luni şi a promis să cureţe sistemul bancar, afectat de creditele
neperfomante.

Printre directori de bănci concediaţi se aflau persoane considerate de neatins de către clasa politică, datorită poziţiilor deţinute în sistemul corporatist nigerian.

Cele cinci instituţii deţineau 40% din sectorul nigerian de creditare. Sanusi a spus că guvernul nu vrea să naţionalizeze cele cinci bănci.

Un consorţiu suedez intenţionează să preia producătorul de automobile Volvo

Un consorţiu suedez intenţionează să depună o ofertă
pentru preluarea Volvo, divizie a Ford Motor Co, a anunţat cottidianul Dagens Industri, fără a dezvălui sursele, relatează Reuters.

Cotidianul suedez a precizat că acest consorţiu, Konsortium Jakob AB, şi-a intensificat recent eforturile de a strânge capital pentru a depune
o ofertă în acest sens.

Ford era gata să intensifice discuţiile cu grupul chinez Geely, care, conform surselor, se numără printre investitorii interesaţi de preluarea diviziei Volvo.

Producătorul american de automobile a anunţat în decembrie 2008 că intenţionează să vândă divizia Volvo şi să reducă cheltuielile, din cauza problemelor cu care se confrunta piaţa auto
mondială.

Cotidinul a precizat că reprezentanţi ai consorţiului se vor întâlni în cursul săptămânii viitoare cu managementul Ford.

Potrivit Dagens Industri, compania
Volvo va fi evaluată la 20-25 miliarde coroane (1,9-2,4 miliarde euro).

Ford, care a achiziţionat capitalul total al Volvo în 1999, pentru 6,4 miliarde dolari, ar urma totuşi să rămână acţionar al constructorului suedez aflat în pierdere, pe care încearcă să-l vândă din toamna anului 2008.

Economia elveţiană a atins pragul maxim de scădere, estimează Seco

Economia
elveţiană, afectată de criza globală, şi-a atins maximul de scădere şi ar trebui să reintre pe creştere, a spus duminică economistul şef al Secretariatului de Stat pentru Economie (Seco), Aymo Brunetti, scrie AFP.

”Cred că plafonul maxim a fost atins”, a spus Brunetti, în contextul în care Elveţia a intrat în recesiune în primăvară. Produsul
intern brut a scăzut cu 0,8% în primul
trimestru şi cu 0,6% în ultimele trei luni din 2008.

De asemenea, rata şomajului a ajuns în iulie la 3,7%, de la 3,6% în iunie. Seco estimează că rata şomajului va fi de 3,8% în 2009 şi de 5,5% în 2010.

Guvernul federal al Elveţiei se aşteaptă ca în următorii patru ani deficitul bugetar să continuă să crească, din cauza recesiunii care a afectat veniturile din taxe, iar măsurile de stimuli economici au dus
la creşterea cheltuielilor.

Deficitul bugetar ar urma să crească de la 2,4 miliarde franci elveţieni (2,22 miliarde dolari) în 2010, la peste 4 miliarde franci elveţieni în 2013, a anunţat miercuri ministerul finanţelor.

Totuşi, în cazul în care deficitul ar atinge în 2013 nivelul estimat, acesta tot nu ar depăşi 1% din produsul intern brut (PIB).

Creşterea estimărilor este cauzată şi de veniturile scăzute afectate de reforma taxelor, care includ, printre altele, schimbări ale nivelului taxei pe valoare adăugată (TVA).

Guvernul elveţiei se aşteaptă ca economia să se comprime cu 2,7% anul acesta, cel mai mare ritm din 1975, şi cu 0,4% în 2010. Acesta a lansat trei pachete de stimlui economici în valoare totală de aproximativ 2,5 miliarde franci elveţieni.

Preşedintele ANRE spune că preţul gazelor naturale nu va creşte în toamnă

Preţul gazelor naturale
livrate consumatorilor români nu va înregistra creşteri în toamnă, acesta putând chiar să scadă cu câteva procente, a declarat, duminică, la Realitatea TV, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.

"Preţul la gaze
naturale nu va creşte. În funcţie de modul cum va reuşi să pornească economia vom reuşi să ţinem această solidaritate guvernamentală şi naţională într-un fel în care să meargă această ţară. Poate chiar să şi scadă câteva procente. Găsim soluţii să stabilizăm factura şi să reglăm economic de acolo de unde nici operatorul să nu aibă probleme, dar nici consumatorul", a spus preşedintele ANRE.

Acesta a mai declarat că de la începutul anului s-a reuşit o reducere a facturilor la gaze pentru consumatorii din România de 8%.

"Aşa cum aţi văzut, încă de la începutul anului, din ianuarie, noi
am reuşit să stabilizăm preţul la gazele naturale şi după aceea să-l reducem succesiv cu 3%, cu 5%. Per total, am reuşit să reducem factura la toţi consumatorii din România cu opt procente la gazele naturale. Pe lângă această reducere de factură, am căutat să corectăm toate reglementările abuzive, de la cel mai mic distribuitor, până la firmele care executau lucrări de gaze, avem multe situaţii pe care le-am depistat, am intensificat activitatea de control, de protecţie a consumatorului. În primul
rând, nu se mai demontează contorul, ca să vă dau o măsură rapidă, aceasta era un abuz", a subliniat Petru Lificiu.

Preşedintele ANRE a adăugat că nici în cazul preţului energiei electrice nu se aşteaptă la creşteri în această toamnă. "Nu este vorba de creştere, dar totul depinde de relansarea economiei. Scăderea consumului de energie
electrică pe cinci luni din 2009, comparativ cu primele cinci luni din 2008, era de 8,84%. În iunie şi iulie, scăderea pe medie a ajuns 8,32%. E prea puţin. Pot eu să trag concluzia acum că s-a stabilizat? Nu", a adăugat Lificiu.

Fericirea e un ac de siguranţă

„Cine nu se îngrijeşte de lucrurile mici va cădea încetul cu încetul în cele mari”.

Asta e o vorbă de ascet, Avva Dorotei. Mi-a răsărit în minte ieri, când am trecut pe lângă Obor şi am revăzut în mulţimea înghesuită la semafor un chip despre care am scris acum doi ani.

Nu ştiu ce-or fi zicând înţelepţii, dar mie pieţele mi se par locuri perfecte pentru meditaţie, ca de altfel toate spaţiile publice cu o ofertă

sufocantă de diversitate umană. Dar pieţele incorecte politic şi sanitar, cum era Oborul, au ceva special. Totul este mult mai direct
, mai intens şi necenzurat: culorile, mirosurile, strigătele, fumul
grătarelor, vocile amestecate, marfa de neimaginat uneori, forfota de K1, parada modei sacoşelor şi bănuiala asta continuă că s-ar putea să fie adevărat că puţin înseamnă mai mult, less is more. Un fel de îngheţată de exces cu topping de lipsă.

Cred că primul
sentiment pe care-l încerc mereu când ajung în piaţa din Giurgiu, de exemplu, e că viaţa e mereu în cu totul altă parte decât credeam cu cinci minute înainte. Chiar şi preocupările cele mai imediate sau grosolane - mici şi bere - dacă sunt practicate cu sinceritate şi devotament îmbracă forma perfecţiunii. Iar mutrele voioase ale negustorilor şi beţivanilor te fac să începi să-ţi numeri motivele sau posesiunile care te fac la fel de exuberant.

E aceeaşi curiozitate de a şti, de a înţelege cât şi ce îţi trebuie pentru a încerca acea bucurie de grad zero, care se declanşează când muşti dintr-un măr, când te întinzi, când simplul
fapt că eşti viu devine o sărbătoare. Chipul pe care l-am revăzut era al unei ţigănci fără vârstă, pe care am urmărit-o în timp ce-şi aranja marfa pe o lădiţă, undeva, prin praful din Obor.

Era înrudită cu toate figurile interesante pe care le poţi vedea pe Discovery, în filme de călătorii prin locuri exotice sau prin arhivele de etnografie. Avea privirea aceea care străpunge obiectivul aparatului sau al camerei şi ţi se înfige direct între ochi, pentru toată viaţa. Avea o ţigară în colţul gurii, pe care a ţinut-o aşa până când s-a stins şi căpăta un aer caraghios când închidea un ochi, ferind fumul.

Gesturile ei lente şi măsurate îmi spuneau că mâncase ceva bun
şi foarte sigur băuse suficient cât să înţeleagă că nu are niciun motiv să se grăbească. Şi în tot acest timp zâmbea ca şi cum ar fi cântat ceva pentru ea, pe jumătate în gând, pe jumătate îngânat. Aranja tacticos lădiţa aia prăpădită, netezea hârtia, întindea bine de colţuri şi se tot foia pe lângă o traistă mică.

Aşteptam să scoată marfa, pentru că tot ritualul părea făcut să întâmpine ceva grozav de important. Nu reuşeam totuşi să-mi imaginez ce ar fi putut să vândă, mai ales că bocceluţa era mult prea mică pentru scenarii somptuoase. A mai fumat o ţigară, odihnindu-se. Scena avea o graţie şi un mister care mă umpleau de bucurie.

Hogea Gheorghe Pogea

ctualul Ministru de Finante Dr.Ing.Gheorghe Pogea a devenit in doar cateva zile la fel de popular si cunoscut precum marii actori ai ecranului. Un fel de Groucho Marx vesnic zambaret si in alerta, pus pe sotii si explicatii. Savante si absurde. Un actor al vietii politice romanesti bun
pentru un ecran mare, dar mai ales pentru cel mic. Pentru ca urmaritul programelor TV este o activitate mult mai putin costisitoare decat mersul la cinematograf. Anuntul
prin care actualul Cabinet condus de mereu tafnosul prim-ministru Emil Boc - nu pricepem de ce se adreseaza natiunii al carui destin este obligat sa-l gestioneze, tot timpul pe un anume ton rastit si nemultumit, precum un sef de depozit de lemne catre carutasii care se misca prea incet, dar asta ar fi alt subiect - propune angaja­tilor statu­lui roman un concediu fara plata de zece zile, a fost facut de actualul ministru de Finante. O idee generoasa si un program
de restructura­re a ministerelor pentru a se face economii. Deja cuvantul "economii", ca si "contractie" au intrat in constiinta noastra. Deja se afla pe buzele tuturor. Aparitiile dese pe micul ecran ale Dlui Gheorghe Pogea ne-au obligat sa aflam cate ceva despre perso­nalitatea Domniei Sale. Si asa am aflat din surse oficiale ca actualul ministru de Finante nu are absolut nici o legatura cu... Finantele! Inginer la baza, cu doctorat in domeniu si activitate indelungata la Siderurgica Hunedoara - inclusiv un curs de perfec­tionare pentru cadrele PCR absolvit cu brio la Timisoara
- actualul gestionar al Finantelor Romaniei a fost mare mahar la firmele Marmosin (2001-2004) si Titan Mar (2006-2008) ale actualului ministru al Eco­nomiei Adrian Videanu. Bravo. Expertiza sa in domeniul financiar-contabil este nula! Si atunci de ce sa pretindem proiecte si planuri de reactivare ale afacerilor si investitilor, cand mai simplu e inlocuirea unui bec de 100 W cu unul de 25 W. Economii drastice, ges­tionarea judicioasa a banului public, solidaritate socia­la - asta suna minunat in Romania, unde unii trag mata de coada, iar altii mananca doar cozi de somon - si alte vorbe meste­sugite ne sunt livrate ca sa accep­tam cele zece zile de con­cediu fara plata. Bugetarii vor avea salarii diminuate corespunzator si astfel se va face o economie, zice-se, de ceva peste unu virgula cinci miliarde, care vor acoperi nu stim bine ce si cat din PIB-ul care pana la sfarsitul anului 2009 va scadea cu 6,5%. Etc. Bla, bla, bla.
DistracTie
mare pe capul romanilor multumita acestui inginer care se joaca cu finantele Romaniei precum Stalin cu trenuletele electrice. Ne asteapta o toamna frumoasa, ce mai, cu atatea zile libere oferite generos de Hogea Pogea. Sa-i multumim in numele celor care se simt atat de bine in acest fericit "Land of choice". Cine nu are televizor sa-si cumpere!

Criza universitatii

Urmaresc confruntarea dintre Ministrul Educatiei care vrea sa introduca o lege unica in invatamantul superior si universitatile particulare care-si apara autonomia cu indarjire si, la mijloc, sute de mii de tineri inselati, disperati, rataciti intr-o societate dezarticulata si tot atatia parinti pagubiti, exasperati, usor de manipulat?... Scepticii spun ca nimic nu mai poate fi indreptat, ca raul a fost facut si ca efectele raului sunt de-abia la inceput.
Douazeci-treizeci de ani de aici vom avea medicii, juristii, filologii, istoricii, jurnalistii pe care invatamantul romanesc i-a pregatit printr-un sir de reforme (ineficiente) in ultimele doua decenii... Singura salvare ar putea veni, zic cei ce gandesc astfel, de la cei care studiaza in strainatate, acolo unde "procesul Bologna" n-a produs inca acest dezastru. In ce ma priveste, n-as opta doar pe aceasta posibilitate, iluzorie, de altfel, pentru ca nu este deloc sigur ca cei care studiaza azi in tarile occidentale se vor intoarce maine, cu doctoratele luate cinstit, intr-o Romanie in care vor fi platiti ca femeile de serviciu... As miza pe altceva: pe o lege, intr-adevar, unica de invatamant care: 1. sa faca in asa fel incat, printr-un sistem eficient de burse, sa poata avea acces in liceu si in invatamantul universitar toti tinerii dotati, indiferent de unde vin; 2. sa pregateasca profesori eminenti sau sa-i selecteze in chip obiectiv pe cei care exista deja si sa-i plateasca omeneste; 3. sa nu schimbe in fiecare an programele de invatamant si, cand le schimba, sa consulte pe oamenii care se pricep; 4. sa respecte si sa cultive valorile nationale si europene si sa nu-i scoata pe marii scriitori din manuale, dupa cum vrea cine stie ce grup de interese, de dreapta sau de stanga; 5. sa puna stavila, neintarziat, negustoriei, sub toate formele, din invatamantul universitar; mi se pare cu totul si cu totul absurd ca o universitate particulara sa fie infiintata in functie de legea de functionare a micilor intreprinderi de comert (sau cam asa ceva); 6. sa fie ocrotit, intarit, respectat invatamantul umanistic, acela care asigura formarea unei elite spirituale si raspunde necesitatilor unei natiuni culturale; 7. cum am zis odata, mai in gluma, mai in serios: daca as fi ministrul invatamantului, as infiinta numaidecat o scoala superioara, asa cum e in Franta de multa vreme, dar si in alte tari europene, in care as primi, in urma unui concurs sangeros, pe toti absolventii de liceu eminenti, si i-as pregati cu profesorii cei mai buni pe care ii am si cu altii, invitati din strainatate, asa incat, dupa patru-cinci ani acesti tineri instruiti sa devina, cu adevarat, elita societatii romanesti in toate domeniile: de la administratie si politica pana la inginerie si biologie; 8. in fine, as regandi sistemul de doctorate care, la ora actuala, este aproape compromis, nu numai la noi.
Claude Karnoouk da o informatie bulversanta, incredibila: in fiecare an sunt sustinute in lume 25.000 (douazeci si cinci de mii) de teze de doctorat despre Platon! Daca este asa (eseistul nu se joaca, cred, cu vorbele pentru a ne baga in sperieti) atunci ne pregatim sa intram, de n-am intrat inca, in lumea orwelliana, o lume de ganditori fara frecventa sau de ganditori formati la distanta, pe scurt: o lume - cum zicea un om de-al nostru - a formelor fara fond. Sper, totusi, sa ne vina mintea la cap si macar aceasta nenorocire sa ne ocoleasca...

"Lupu isi schimba paru', dar naravu' ba"

(In atentia presedintelui Traian Basescu
)





"De la Nistru pan' la Tisa, tot romanu' plansu-mi-s-a ca nu mai poate strabate de atata Securitate"... Cam aceasta e situatia romanilor in privinta urmaririi telefoanelor de catre o institutie pusa, chipurile, sa-i apere, asa cum veti afla din cazul meu. Am sunat, deunazi, la telefon, din Germania, o veche prietena la Bucuresti, fara ca ea sa raspunda. Nimic anormal, veti zice! Am sunat a doua si a treia oara, cu acelasi rezultat... Normal!
De aici incolo incepe anormalul, din momentul in care mi-a venit in minte ca pe tabelul pe care sunt inregistrate, automat, toate posturile, care ma cheama din Romania, a aparut un numar de mobil, 0042 0221126124, pe care nu-l cunosteam. Si mi-am zis asa, intr-o doara: ce-ar fi sa-l formez? Surpriza mi-a fost mare cand voioasa mi-a raspuns la capatul din Romania, chipurile, doamna pe care o chemasem, fara succes, pe "fix". Or, cele doua circuite, "fix" si "mobil", sunt distincte! Cine blocase circuitul fix si de ce? Cine, daca nu o centrala de inregistrare, care urmarea ambele circuite, se intelege din Romania, blocand pe cel fix si ascultand pe cel mobil, desi una din persoane era pe teritoriul german... In paranteza fie spus, in repetate randuri, corespondenta mea din Bucuresti
, care imi ajuta si la activitatea mea jurnalistica, mi se plansese in ultimii ani ca telefonul ii era ascultat in convorbirile ei cu mine...
Veti crede poate ca doamna din Romania este ceva important in tara ei! Nici pe departe; am insa motive
sa cred ca atat ea cat si familia
ei au fost printre marii "incondeiati" ai faimoasei Securitati si mai sunt si acum. Nu mai spun ca se simte, in permanenta, terorizata... Adaug ca este in varsta de aproape 70 de ani. Detalii pentru nominalizarea ei imi stau la dispozitie; le pot pune oricand la dispozitie opiniei publice ca stie tot romanul ca in privinta serviciilor
secrete "lupul isi schimba parul dar naravul ba!"

Un ardelean atipic

Ca sa nu ramaie repetent la sfarsitul acestui an, dl Emil Boc a fost trimis la Gilau, langa Cluj
, sa ne promita ca de Ziua Nationala vom avea nici mai mult, nici mai putin decat 42 km de autostrada, intre Turda si Gilau. Enorm! Sa sparie gandul. 42 km!!! Unde esti tu, Afganistanule, sa vezi ce cadou
rutier primim de Ziua Nationala!
MArturisesc insa ca mie mi-e simpatic dl Boc. E un ardelean atipic. Are o rapiditate in vorbire, ceva de speriat. Pe langa Domnia-Sa, dl Vacaroiu, de pilda, fost prim-ministru, un om din Sud, pare dat cu incetinitorul. De multe ori, ascultandu-l pe dl Boc, ai senzatia ca si-a invatat pe de rost discursul, precum unii presedinti americani cand prezinta starea natiunii. De fapt, asta si face actualul prim-ministru: indiferent unde se afla, la Gilau, la o chermeza, la nu stiu ce festival sau pe un teren de fotbal, el prezinta mereu, in nici o jumatate de ora, starea natiunii. De fapt, nici nu-i trebuie mai mult: natiunea e a noastra, iar starea ei o stim cu totii. Si, mai ales, dl Boc e imperturbabil: poa' sa se prabuseasca totul in jurul sau, poa' sa fie potop, cutremur, porjol, sa cada Monica Ridzi si nici Elena Udrea sa nu se simta prea bine, dansul o tine langa, una si buna
: in ultimul trimestru al acestui an vom stopa criza, iar in primul
semestru al acestui an vom avea o "usoara crestere". Vorba bunicului meu: cine-o mai trai...

Iuda e Iuda

Ziarul ZIUA publica interviul pe care Victor Roncea i l-a luat liderului Partidului Popular Crestin Democrat de la Chisinau, Iurie Rosca. Iar acest editorial este raspunsul la o intrebare retorica pe care acesta si-o pune. Si anume, de ce i se spune Iuda? Raspunsul meu, in esenta, este ca i se spune Iuda pentru ca el chiar este Iuda. Ramane ca in cele ce urmeaza sa incerc sa demonstrez acest lucru.
IncA Inainte de aprilie 2005, cand la sfatul lui Traian Basescu
Iurie Rosca a batut palma cu Voronin, contribuind astfel decisiv la instalarea acestuia la putere si la consolidarea puterii lui, existau la Chisinau temeinice suspiciuni ca, in prealabil, se vanduse diavolului. Adica serviciilor
secrete controlate de Moscova. Culmea coincidentei este ca, tot de la el am aflat pentru prima
data, simultan, in mai multe republici din Uniunea Sovietica pe cale de a se destrama, s-au constituit partide care toate s-au numit fronturi. Sa fi fost liderii democrati de pretutindeni - ma refer desigur la spatiul controlat de Moscova - atat de lipsiti de imaginatie incat sa dea acelasi nume partidului care urma sa devina succesorul celui comunist? In paranteza fie spus, in­fluenta Kremlinului, prin in­ter­mediul KGB si GRU, a fost atat de puternica incat, si la Bucu­resti, Ion Iliescu denumise inca inainte de caderea lui Ceau­sescu, pe vremea cand com­plota cu Militaru si Magu­reanu, tot Front al Salvarii Nationale partidul care urma sa preia pu­terea. Si pentru a inchide aceasta excursie prin trecutul apropiat, Iurie Rosca si-a intitulat partidul pe care l-a condus Frontul Po­pu­lar din Moldova. Acestor sus­piciuni li s-au adaugat, intre timp
, multe altele, generate de aparente si repetate greseli ale liderului de la Chisinau care au condus, pas cu pas, la distrugerea miscarii nationale si unioniste.
In aprilie 2005, cum singur marturiseste, dupa discutii de taina cu Traian Basescu si intalniri secrete cu reprezentanti ai acestuia, Iurie Rosca se lasa, vezi Doamne, convins de seful statului roman si trece, cu arme si bagaje si in mod decisiv, de partea lui Voronin. Distrugand astfel si Partidul Popular Crestin Democrat. Sa mergem pana acolo incat sa admitem ca a fost, in 2005, victima unei erori. Ca Voronin a jucat atat de bine teatru, incat a reusit sa convinga o parte a Administratiei Bush si sefi de state europene, intre care s-a numarat si Traian Basescu, asupra intransigentei sale in raport cu Moscova. Intr-adevar, in acea perioada, Voronin se comporta ca un fidel al Statelor Unite in razboiul antiterorism, ca un partizan al integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana si al dezvoltarii relatiilor cu Bucurestiul. Daca chiar asa stau lucrurile, daca Iurie Rosca a fost amagit sau s-a autoamagit, atunci e de neexplicat de ce, dupa ce Voronin a inceput in mod vadit sa restranga drepturile si libertatile cetatenesti, sa puna la zid societatea civila si presa, sa proclame existenta limbii moldovenesti diferita de limba romana, sa refuze deschiderea unor consulate si facilitarea pro­cesului de acordare a cetateniei pentru romanii de dincolo de Prut si dupa ce a devenit din ce in ce mai dur
in relatiile cu Bucu­restiul, el nu a rupt intelegerea cu presedintele Republicii Mol­do­va. De ce a continuat sa stea la putere? De ce a continuat sa il sustina? De ce a acceptat func­tia de viceprim-ministru, care, a naibii coincidenta, coor­dona in aceasta calitate serviciile secrete din care este suspectat ca face parte? Si de ce a organizat diversiunea si represiunea din 5-7 aprilie?
Iuda e Iuda nu numai fiindca a facut pactul cu diavolul. Ci fiindca a ramas consecvent, pana in ultima clipa, pacatoasei intelegeri. Inainte de a fi victima lui Basescu si a lui Voronin, Rosca este propriul sau calau.

Criza se termină. Nu şi-n România

„Sunt câteva semne că ceea ce a fost mai rău a trecut”.

Sunt câteva semne că ceea ce a fost mai rău a trecut. Franţa, Germania şi Cehia au anunţat o uşoară creştere economică în trimestrul al doilea, în comparaţie cu primele trei luni ale acestui an. PIB-ul Italiei a continuat să scadă, dar numai cu 0,5%, sub aşteptările iniţiale. În Statele Unite, rata şomajului a atins, în iulie, 9,4%, faţă de 9,5% în iunie. Reuters estima, ieri, că întreaga zonă euro ar putea ieşi din recesiune în trimestrul al treilea.

Teoretic, acestea sunt veşti bune

şi pentru România. Cea mai mare parte a exporturilor româneşti - nu mai puţin de 43,2% - este absorbită de Germania, Italia şi Franţa. În timp, cu un pic de noroc, vor reveni şi investiţiile străine. Pe scurt, dacă economia

mondială îşi revine, s-ar putea să o tragă după ea şi pe cea a României.

Sunt însă întristat de această perspectivă: ca guvernanţii români să scape de criză fără să fi făcut nimic (bun!). Şi, peste câteva luni, alde Boc şi Geoa nă să ne spună că trebuie să le fim recunoscători. Acum, sub presiunea falimentului, au acceptat acordul cu FMI, îşi fac curaj să restructureze imensul aparat de stat şi se pregătesc să taie din veniturile bonzilor instalaţi pe criterii politice în tot felul de agenţii şi comisii inutile. Este evident că nu le place ceea ce trebuie să facă şi trag de timp.

Niciunui politician nu-i convine să-şi trimită alegătorii în şomaj şi să-şi sărăcească clientela politică. Aşa că, ba nu se ştie ce lege trebuie modificată, ba se discută dacă e mai bine să-i trimitem în concediu fără plată sau direct
în şomaj. Sau propun soluţii aberante: bugetarii să ceară benevol concediu fără plată, pierzând astfel salariul pe aproape o jumătate de lună.

Fiecare zi de discuţii sterile înseamnă o zi câştigată. Cu un pic de noroc, se termină criza economică, se refac încasările la buget şi niciun salariat al statului nu-şi pierde privilegiile. Acum câteva zile, un onorabil membru al cabinetului îmi spunea printre dinţi: avem bani

să plătim salariile până la sfârşitul anului fără să dăm pe nimeni afară. Victorie! Criza putea fi o oportunitate pentru România.

Creatorul de moda Dyandy, arestat pentru proxenetism, este grav bolnav

Surse judiciare au declarat, pentru “Gardianul”, ca Dyandy Danut Pirvan, in varsta de 41 de ani, creatorul de moda arestat pentru proxenetism, ar fi grav bolnav. Din acest motiv nu isi aduce aminte foarte multe lucruri.

Surse apropiate anchetei ne-au declarat ca investigatia a fost demarata in urma unui denunt facut de unul dintre proprietarii casei unde functiona bordelul clandestin. Au fost obtinute, pentru dovedirea infractiunilor, autorizatii de interceptare, iar salonul de masaj si bar
de noapte Sexy Lands a fost pus sub filajul ofiterilor Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR. In momentul in care ofiterii Serviciului de Investigatii Criminale din Politia Capitalei au descins la barul de noapte, au fost descoperite patru fete, cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani, care lucrau fara carte de munca
. Conform anchetatorilor, barul ar apartine firmei SC Paulus Invest Grup SRL, care ar avea un punct de lucru in strada Doctor Iacob Felix la numarul 72. Doua dintre fete au fost puse sub acuzatia de prostitutie. Surse judiciare sustin ca tariful pornea de la 200 de lei pentru un masaj si ajungea pana la 500 de lei, daca clientul dorea un “masaj cu finalizare”. De asemenea, tarifele erau stabilite si in functie de “cum era imbracat clientul”. Pentru serviciile
prestate, spun anchetatorii, nu se eliberau chitante sau bonuri fiscale.
Politistii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Capitalei au gasit intr-una din camerele
unde se prestau serviciile sexuale contracost dispozitive de filmat ascunse in doze de lumina situate deasupra usii. Imaginile surprinse pe camerele de filmat din “cuibusorul de nebunii” erau stocate pe casete video. Anchetatorii spun ca este posibil ca aceste imagini sa fie stocate pentru a fi vandute ulterior unor site-uri porno sau pentru santaj. De la barul de noapte, politistii au ridicat zeci de casete video, jucarii sexuale si produse de masaj erotic, inventarul obiectelor ridicate de politisti intinzandu-se pe sase pagini. Din datele pe care le detin anchetatorii se pare ca pe imaginile delicate surprinse de camerele de filmat din “camera placerilor” au fost surprinse si persoane din lumea buna
a Capitalei.
Surse apropiate anchetei sustin ca atunci cand a fost audiat, Dyandy Danut Pirvan ar fi declarat ca el este grav bolnav, face tratament cu Interferon si ca sufera de un traumatism cranian dupa ce, cand era mic, a cazut in cap pe scari.

Tacere la Cotroceni

Sedinta de mediere intre ministrul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii, prezidata de seful statului, Tra­ian Basescu
, s-a inche­iat, ieri, dupa trei ore de discutii, partici­pantii refuzand sa dea declaratii la final.
Prima sedinta de mediere intre cele trei puteri ale statului a avut loc in 28 iulie, cand ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, afirma ca dificultatile de finantare
ale sistemului judiciar au fost pe alocuri exagerate, iar excesul de putere risca sa conduca la blocarea statului. Nici dupa prima
sedinta de mediere intre puterea judecatoreasca si Executiv nu s-au facut declaratii.

Compania de Drumuri, amendata de ANRMAP cu peste 70.000 de euro pentru nereguli in contracte

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) au declarat ieri ca au gasit numeroase nereguli în contractele de achizitii publice incheiate de Compania
Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) in intervalul 2006-2008, motiv pentru care au amendat institutia cu 300.000 de lei (71.000 de euro). ANRMAP a dat ca exemplu cazul contractului de deszapezire a autostrazilor Bucuresti-Pitesti (A1) si Bucuresti-Cernavoda (A2), atribuit fara licitatie pe finalul anului 2008. Oficialii CNADNR ne-au precizat ca nu intentioneaza sa achite amenzile. “Am contestat deja raportul”, ne-au spus acestia.Compania de Drumuri, amendata de ANRMAP cu peste 70.000 de euro pentru nereguli in contracte

Boc si Berceanu mint. Datoriile catre Bechtel sunt de circa 100 milioane de euro

Chiar daca lucrarile de decontaminare a zonei de pe aliniamentul autostrazii Transilvania, in zona localitatii Turda, sunt abandonate de peste doua saptamani din cauza analizelor de laborator care au aratat prezenta mercurului in groapa de deseuri toxice, premierul Boc garanteaza ca, de Ziua Nationala, cei 42 de kilometri de autostrada Turda-Gilau vor fi finalizati. Desi Compania de Autostrazi nu a platit facturile pentru lucrari la autostrada Transilvania pe lunile iunie si iulie, in valoare de circa 100 milioane de euro, cu tot cu TVA, Berceanu a spus ca platile pentru Bechtel sunt la zi si ca nu exista datorii fata de companie.

Premierul Emil Boc habar nu are ce se intampla pe aliniamentul autostrazii Transilvania. Chiar daca stalpii de electricitate, conductele si alte intreruperi intarzie lucrarile la autostrada Transilvania, seful Guvernului a declarat, ieri, ca în acest moment exista garantia ca, pâna la 1 decembrie, de Ziua Nationala, cei 42 de kilometri de autostrada din Turda si Gilau vor fi terminati. „De la ultima vizita facuta pe santierul autostrazii, în urma cu o luna, s-au realizat lucrurile care trebuiau facute, s-au transferat utilitatile, astfel încât nu mai exista obstacole, iar viaductele sunt finalizate. Lucrarile vor fi supravegheate în continuare si ministrul transporturilor face eforturi pentru a asigura finantarea. Domnul Berceanu se va bate, în fiecare an, sa gaseasca finantari miraculoase”, a declarat Boc, citat de Mediafax. Seful Guvernului a uitat de mercurul aflat la capatul celor 42 km de autostrada care trebuie finalizati. « Pe cei 42 km de autostrada exista stalpi de electricitate si conducte. Cu materialele clasice folosite nu avem cum sa terminam cei 42 km de autostrada. Exista sctructuri si poduri care incep sa se ridice din pamant. La fiecare cinci metri de pila turnata trebuie sa asteptam 28 de zile. Pentru un pod de 15 metri trebuie sa asteptam aproape trei luni numai turnarea pilelor. Riglele, grinzile si placa de suprabeton mai dureaza circa doua luni. De la inceputul lunii noiembrie nu se mai poate turna beton”, ne-au explicat muncitorii de pe santierul autostrazii Transilvania.

Doliu national

18 romani si-au pierdut viata, ieri, in patru accidente rutiere * In judetul Iasi
, un microbuz spulberat de un tren a dus in mormant treisprezece oameni * La intrarea in comuna ilfoveana Ciolpani, coliziunea dintre doua masini s-a soldat cu trei morti si patru raniti grav

Ieri a fost o zi neagra pentru traficul de pe soselele tarii. Viteza excesiva, neglijenta la volan, nerespectarea regulilor de circulatie si teribilismul au ucis iarasi.
Si nu o singura persoana, ci 16 - in numai doua accidente, cel mai grav avand loc la o trecere la nivel cu calea ferata. Asemenea situatii sunt frecvente in ultimii ani, cauzele reale fiind foarte complexe. Romania ocupa primul loc in Europa
la acest gen de evenimente, alaturi de Germania.
Sicriul pe patru roti
Cel mai grav accident la o trecere la nivel cu calea ferata s-a produs ieri, in jurul orelor 14.10, pe raza comunei iesene Scanteia. Microbuzul cu numarul IS-05-EEM, apartinand firmei Valcris Trans, transporta
15 persoane - ilegal, potrivit lui Cristian Foia, director ARR Iasi, deoarece firma nu avea traseu atribuit in zona respectiva, iar soferul, de 26 de ani, nu avea dreptul sa conduca un asemenea mijloc de transport, in schimb adunase vreo sase-sapte contraventii. Martorii sustin ca, la trecerea peste calea ferata catre Scanteia, sem­nalizata acustic si cu lumini, dar fara bariere, soferul nu a oprit, astfel ca masina a fost lovita in plin de trenul 14053, care circula normal. Mecanicul acestuia a relatat ca o parte din pasagerii microbuzului au fost aruncati in afara, altii ramanand blocati in masina. Trenul transporta 15 persoane, care nu au avut de suferit. Este vorba despre o cursa particulara, apartinand firmei Regiotrans s.r.l. din Brasov
, ce facea legatura intre Iasi si orasul de la poalele Tampei. Initial, la locul accidentului s-a constatat moartea a 10 persoane. In ciuda interventiei rapide
a echipajelor SMURD, alti trei pasageri din microbuz au decedat in drum spre spital, ridicand bilantul tragic la 13 morti, ceilalti trei aflandu-se in stare critica.

Zona crepusculara
Localnicii din Ciolpani care inca mai dormeau ieri, in jurul orelor 06.20, au fost treziti de un zgomot ca de explozie. La intrarea dinspre Bucuresti in comuna, pe DN1, se petrecuse un groaznic accident rutier, produs de un autoturism BMW care se indrepta catre Ploiesti. Acesta a intrat pe contrasens, din motive
ce urmeaza a fi elucidate de anchetatori, lovindu-se frontal de un jeep Hyunday Santa Fe. Impactul a fost atat de violent, incat BMW-ul a fost efectiv dezmembrat si bucatile aruncate pe camp, in timp ce jeep-ul s-a rasturnat in afara soselei, avariat. Fragmente din masinile implicate in accident au lovit si un microbuz care venea dinspre Ploiesti, transportand muncitori constructori, catre Pipera. Bilantul a fost tragic: conducatorul BMW-ului, un alt barbat si un copil de sapte ani au murit, iar patru persoane, intre care un minor de 17 ani si condu­catorul jeep-ului au ajuns la spital, foarte grav ranite. Mai multi localnici au relatat pentru ZIUA imprejurarile producerii accidentului, cativa apreciind ca viteza excesiva este principalul motiv, desi in zona exista o limitare a acesteia. Altii ne-au spus ca, langa soferul BMW-ului in care se aflau sase persoane, s-ar fi gasit o sticla cu whisky sau coniac, ba chiar si o geanta tip "Diplomat", cu bani. Cert este ca evenimentul de ieri nu face decat sa lungeasca lista neagra a accidentelor similare petrecute in ultimii ani, in zona Ciolpani. Pe 12 iulie, doi oameni au murit si alti trei au fost grav raniti, in conditii similare.

De sase ori mai multi morti
Alti doi romani au murit, ieri, pe sosele: unul in urma unui carambol pe DN 2, in zona localitatii vrancene Haret si altul in judetul Salaj. Potrivit statisticilor, numarul persoanelor decedate in evenimente rutiere, intr-o singura zi, este de cel mult trei (media zilei de duminica). Ieri, pe teritoriul Romaniei, au murit astfel 18 persoane.

Finantatorul FC Arges, Cornel Penescu, ramâne în arest

Finantatorul FC Arges, Cornel Penescu, ramâne în arest dupa ce Curtea de Apel Pitesti a respins ca neîntemeiata cererea de eliberare conditionata sub control
judiciar formulata de avocatii acestuia.
Magistrati Curtii de Apel Pitesti au respins, vineri, ca nefondat recursul introdus de Cornel Penescu, finantatorul clubului FC Arges, la decizia Tribunalului Arges care, în urma cu doua zile, a respins ca neîntemeiata cererea de eliberare conditionata sub control judiciar formulata de catre aparatorii acestuia.
Potrivit purtatorului de cuvânt al Curtii de Apel Pitesti, judecatorul Paula Andrada Cotovanu, hotarârea este definitiva si irevocabila.
La ora transmiterii acestei stiri, inculpatul Cornel Penescu a fost condus, din nou
, la Penitenciarul Colibasi, dupa ce a fost adus sub escorta la Curtea de Apel Pitesti pentru a asista la sedinta de judecata.
Finantatorul clubului FC Arges a împlinit, vineri, 42 de ani.
Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, Cristian Libertatu si Liviu Facaleata au fost arestati preventiv în 14 aprilie, în dosarul
privind coruptia din arbitraj, iar în 25 iunie au fost trimisi în judecata pentru fapte de coruptie. În 26 iunie, Tribunalul Arges a decis mentinerea în arest a celor patru pentru înca 60 de zile, iar în 7 august, Curtea de Apel Pitesti a respins recursul la deciziile Tribunalului Arges de mentinere a starii de arest.
Penescu, Constantin, Libertatu si Facaleata au fost transferati, în 30 iunie, la Penitenciarul Colibasi, dupa doua luni si jumatate petrecute în arestul Politiei Judetene Arges.
Cei patru au depus mai multe cereri de eliberare sub control judiciar, însa acestea au fost respinse. Singura persoana eliberata a fost Gheorghe Constantin.
În 30 iulie, a fost eliberat si fostul director al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor Pitesti, Cristian Libertatu, printr-o decizie a Curtii de Apel Pitesti.
Alti zece inculpati în acest caz, respectiv directorul pentru relatii internationale al Federatiei Române de Fotbal, Florin Prunea, observatorul federal Marcel Lica si arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan si Sorin Caia, administratorul FC Arges, Gheorghita Pieca, fostul presedinte al formaţiei pitestene, Cristian Minca, si Daniela Carstina, director în cadrul societatii PIC, acuzati si ei de fapte de corupţie, au fost trimisi în judecata în stare de libertate.

Elena Udrea il da in judecata pe Ludovic Orban

Ministerul Turismului va inainta o plangere penala la adresa presedintelui Comisiei "Udrea", Ludovic Orban. Acesta este acuzat de calomnie
si abuz in serviciu deoarece s-a antepronuntat, afirmand inainte de finalizarea anchetei ca toate cheltuielile de publicitate incheiate de minister nu au avut baza legala. La aflarea vestii, deputatul liberal a spus ca e vorba de o "reactie copilareasca" si a calificat drept "jenanta" actionarea sa in judecata.
In plangere, reprezentantii ministerului il acuza pe Orban de "savarsirea in­fractiunilor de calomnie, fapta prevazuta de art. 206 Cod Penal, si (...) abuz in serviciu contra intereselor publice, fapta prevazuta de art. 248 Cod Penal", arata Mediafax. La finalul audierilor de joi, Orban afirmase ca "toate cheltuielile de publicitate efectuate de minister nu au avut baza legala, au fost trecute la capitolul alte bunuri si servicii, incalcandu-se grav legea finantelor publice". El a mai precizat ca toti deputatii din Comisie au cazut de acord asupra acestui fapt. In ciuda unanimitatii parerilor din Comisie, aceasta nu beneficiaza de aportul colegilor de partid ai Elenei Udrea. Pedelistii au refuzat sa isi trimita reprezentanti in Comisie, acuzand ca infiintarea acesteia nu reprezinta altceva decat un joc politic. La aflarea vestii privind plangerea penala impotriva sa, Orban a replicat ca este vorba de reactia unui om incoltit. "Doamna Udrea se razboieste cu mine prin Biroul de presa. Este jenant si nu pot sa o iau decat ca pe o reactie copilareasca si ca pe o reactie a unui om care este incoltit si nu-si asuma raspunderea unui astfel de demers", a spus el. Liberalul si-a motivat
afirmatiile care au stat la baza plangerii, spunand ca cei doi reprezentanti ai ministerului audiati joi nu au putut sa spuna in ce baza legala au fost facute cheltuielile de publicitate. Demersul ministerului reprezinta doar ultima dintr-un lung sir de contre intre cei doi fosti colegi de partid. Ultima ciondaneala a venit chiar la votul pentru infiintarea Comisiei, cand Udrea a acuzat nereguli la Ministerul Transporturilor, din vremea cand acesta era condus de Orban.

miercuri, 12 august 2009

Cârtita antiromâneasca din Ambasada Austriei

n raport scapat din lesa de misiunea diplomatica a Austriei la Bucuresti
face valuri in presa romåneasca. In prima parte, documentul sustine ca Boc este candidatul de rezerva al PD-L la Presedintia Romåniei, in locul lui Basescu. Cum petitorii de rating nu citesc decåt preambulul unui enunt, inteleg ca aceasta prima fraza a raportului a fost momeala pentru ziaristii din prima linie care si-au pierdut toata ziua de duminica pentru a-l trage de limba pe Basescu, de ce n-ar candida
pentru un nou mandat de presedinte. In partea a doua, raportul deplånge faptul ca relatia României cu Rusia a fost afectata de scandalul de spionaj, care ii are ca protagonisti pe agentii Achim si Marinov, soldat cu expulzarea a doi atasati militari ucraineni si a trei diplomati rusi. Pusa la modul acesta, problema defineste mai degraba interesele si prioritatile Rusiei in Romånia si toate sensibilitatile rusesti care transpar dintr-un policier chinuit, in care un spion bulgar vinde rusilor informatii militare cumparate de la romåni prin intermediul ucrainenilor. Partea a treia este o lucratura uråta, dedicata lui Cristian Diaconescu, cu o zi inainte de plecarea acestuia la Forumul Europa de la Wachau. Cristian Diaconescu a fost deja acuzat de o anumita parte a presei austriece, cu privire la presupusa implicare a doi diplomati de la Ambasada României din Turcia, într-o retea de trafic
de vize. Numele functionarilor care au facilitat intrarea ilegala in Austria, a mii de cetateni turci, prin România si Ungaria, nu au fost date publicitatii. Ambasada Austriei regreta profund ca un document
care ii este atribuit a fost facut public, a doua oara, in decurs de o luna si un pic. La inceputul lunii aprilie, o alta “scurgere” din Ambasada Austriei pretindea ca Basescu cere capul lui Nastase. Nu stiu daca ancheta interna din ambasada, promisa de austrieci, il va descoperi pe faptas. Problema este ca, daca respectiva cårtita va ramåne in ambasada, va continua sa aduca mari prejudicii Austriei, dat fiind faptul ca Austria ar trebui sa-si protejeze mai degraba investitiile din Romånia, decåt pe cele ale Rusiei, in relatia cu Romånia.

Emil face imaginea lui Crin

Membrii Biroului
Politic Central au constatat ieri cu surprindere ca vor lucra atat in campania electorala pentru europarlamentare, cat si in cea pentru prezidentiale cu oamenii lui Calin Popescu Tariceanu si ai fostului presedinte Emil Constantinescu. In urma cu trei saptamani, presedintele liberalilor Crin Antonescu recunostea ca partidul nu a angajat o echipa de strategi pentru campania europarlamentarelor, motiv pentru care in ultimele zile au dat navala in sediul central din Aviatorilor fostii colaboratori ai lui Constantinescu si Tariceanu.
Din echipa care lucreaza la imaginea lui Crin Antonescu face parte Catalin Harnagea (fost sef SIE si consilier prezidential al lui Emil Constantinescu) care se ocupa de logistica necesara campaniei. Un alt personaj al echipei este Vlad Moisescu, liberal cu acte in regula, care a devenit cunoscut pe vremea in care era consilier in cadrul aparatului de lucru al Guvernului CDR, intre 1998-2000, el fiind acum desemnat trezorier pentru campania prezidentiala. De programul electoral al lui Crin Antonescu se va ocupa Alexandra Caracoti, fost consilier de stat in perioada 1997-2000. Tinand cont de faptul ca liberalii au angajat si un consultant extern, Sam Patten, acesta are nevoie de un translator, post in care a fost aleasa Ruxandra Onofrei (consilier de stat 1997-2000). De toate inregistrarile video pe parcursul campaniei, dar si de clipurile electorale, avandu-l ca subiect pe Antonescu se va ocupa Dumitru Ticu Alexe, fostul cameraman oficial al lui Emil Constantinescu. Tot pentru a lucra la imaginea lui Antonescu a fost angajat
si John Boesia fostul fotograf oficial al lui Constantinescu. Nici unul dintre oficialii PNL nu a dorit ieri sa faca vreun comentariu in legatura cu aceste noi achizitii, insa surse liberale ne-au confirmat faptul ca toti acesti fosti colaboratori ai lui Constantinescu fac eforturi pentru a cosmetiza imaginea candidatului PNL la Presedintie. Membrii BPC au fost de acord ca incepand de ieri si fostul deputat Aurelian Pavelescu sa faca parte din staff-ul tehnic al lui Antonescu, alaturi de fostul pesedist Dan Mihalache pe post de consultant. Unul dintre cei trei adjuncti ai secretarului general Radu Stroe, Marius Vladu, va coordona campania pe Internet a prezidentialului liberal.
Stroe in dificultate
Surse din partid ne-au dezvaluit ca presedintele liberalilor a fost deranjat de faptul ca in ultima vreme Adriana Saftoiu nu colaboreaza bine cu primii oameni din partid. Din acest motiv, Crin Antonescu a fost cel care a propus aducerea in echipa de campanie a fostului purtator de cuvant al Guvernului Tariceanu, Camelia Spataru. Un moment tensionat a aparut ieri dupa ce Radu Stroe a propus membrilor conducerii PNL sa dea un vot politic, astfel incat vicepresedintii regionali si secretarii executivi sa aiba putere sporita asupra regiunilor. Liderii Ludovic Orban si Crin Antonescu s-au impotrivit acestei propuneri si nu au vrut sa supuna dezbaterii aceasta idee. Conform acelorasi surse, in prezent exista unele disfunctionalitati la nivelul departamentului condus de Radu Stroe, lucru reclamat ieri de Crin Antonescu, precum si de unii presedinti de organizatii judetene. "Atata vreme cat vrea sa impuna si vine cu amenintari este posibil ca mandatul lui sa se incheie inainte de vreme", ne-au mai declarat cativa liberali.
Taranist la PNL
Surse liberale ne-au precizat ca Vlad Rosca a ajuns secre­tar executiv in PNL la propu­nerea lui Vlad Moisescu, in conditiile in care noul prese­dinte Crin Antonescu si prim-vice­presedintele Ludovic Orban nu l-au vrut. "Din acest motiv, organizatiile de sector ale PNL sunt in pragul unei revolte avand in vedere ca un taranist convins a ajuns se­cretar executiv pentru Bucu­resti si Ilfov
. O parte din cei nemultumiti s-au intalnit la ince­putul acestei luni cu Orban, care a promis ca o sa vorbeasca cu Vlad Moisecu pentru a se evita un conflict generalizat l

Ultima dorinta pentru martirii de la Aiud

In urma cu exact 45 de ani, detinutii politici din inchisorile comuniste, cati mai ramasesera din cei 2.000.000 de incarcerati, erau aruncati afara, bolnavi, schiloditi, dar biruitori. Calcasera pe moarte si iesisera din iad. Asa cum aproape nimeni nu si-a adus aminte ca pe 16 mai 1812, la Hanul lui Manuc Bei din Bucuresti
, rusii isi insuseau Basarabia, o zi neagra din istoria Romaniei, nici ziua de 14 mai, zi a eliberarii detinutilor politici, si, totodata, ziua de praznuire a Sfintilor Inchisorilor, nu si-a gasit locul in grabita istorie cotidiana.
Anul acesta, mai mult ca oricand, cei 45 de ani ne amintesc de cei 45 de ani de la eliberarea romanilor de comunism, 1989. Au trecut 20 de ani aproape fara nici o schimbare pentru fostii detinuti politici anticomunisti, multi cu temnita tot de 20 de ani. 20 de ani de viata
, rapiti de bolsevici si redaruiti de Dumnezeu, multora dintre ei, care acum, la 90 de ani si peste, se tin mai verzi decat brazii si lupta in continuare pentru libertate. Libertate intru Dumnezeu. Tocmai de aceea si vor, pentru camarazii lor, ucisi bestial la Aiud, ca si in alte zeci de lagare ale suferintei si biruintei, de la Pitesti la Gherla, de la Ramnicu Sarat la Jilava, de la Poarta Alba la Canal, o sfanta manastire, pentru sufletele lor din ceruri.
O astfel de initiativa, dorita inca de la eliberare de parintele Justin Parvu si binecuvantata si de marele duhovnic Arsenie Papacioc, ambii slujitori ai Ortodoxiei Romane la 90 si 95 de ani, cu zeci de ani de temnita, chiar la Aiud, ar putea sa ia fiinta, in sfarsit, anul acesta, la Rapa Robilor, unde oasele mucenicilor ies din pamant la arat. Este ultima dorinta a arhimandritului Justin Parvu, duhovnicul neamului, din Muntii Neamt. Si totusi, nu si-o poate vedea indeplinita prea usor. O suma de interese meschine ale unor fete neobrazate aproape au deturnat proiectul initial al parintilor duhovnici, al unei manastiri care sa cinsteasca memoria martirilor anticomunisti. Un proiect cu valente arhitecturale ce tin de ritualuri straine de Romania incearca sa se insinueze in planurile ierarhului local, IPS Andrei Andreicut. "Manastirea, care se va naste, nu poate sa amestece in niciun chip alte structuri si simboluri, oricat ar fi ele de demne, cata vreme ele nu apartin vietii traditionale a Bisericii noastre", o spune direct parintele Justin. Dar problema s-a si ramificat: un mult dorit centru de martirologie - proiect al savantului ortodox dr Pavel Chirila -, absolut necesar pentru studiul generatiilor viitoare, a ajuns sa fie, din neintelegere, afiliat proiectului necrestin.
Locul pe care ar urma sa se inalte asezamantul monahal al martirilor inchisorilor a fost sfintit recent de Inaltul locului, care, supus unor acte de diversiune si dezinformare profesioniste, a uitat sa-l invite tocmai pe cel care si-a luat drept datorie sfanta de onoare ridicarea sfintei manastiri: Parintele Justin Parvu. Desi a semnalat acest lucru, cu mare intristare, parintele nu a primit nici pana acum un raspuns potrivit: "Cu durere va spun ca eu nu am fost instiintat cu privire la aceasta sfintire, despre care am aflat ulterior. Sfintirea aceasta a fost foarte surprinzatoare pentru mine si mi se pare o lipsa de respect, fata de cei care au suferit in inchisori". Batranul duhovnic o spune foarte limpede: "Aceasta sfintire ce a avut loc la Aiud socot ca trebuia facuta in prezenta celor care sunt primii indreptatiti sa vorbeasca acolo - fostii detinuti; ei insa au lipsit cu desavarsire. Cu multa durere suport aceasta jignire care este adusa martirilor si eroilor nostri de altadata. Ce se va face pe locul acesta sfintit pentru biserica si cum se va face? Ce planuri sunt de fapt?"
Pentru ca au fost mai multe proiecte, inclusiv mai actoricesti, parintele cere sa nu se incerce confiscarea suferintei martirilor: "Aici nu se poate monopoliza, nu poate interveni nimeni care sa profite de pe urma sacrificiului lor, pentru ca este blestemul lui Dumnezeu peste tot cel care ar cauta sa deranjeze acest scop maret al eroilor nostri din Aiud. Nu se poate! Este strigator la cer sa cuteze cineva sa-i dea cineva alta nuanta sau coloratura decat numai pentru ceea ce a fost menit." Parintele, desi ignorat pana acum, ne spune ca aceasta este ultima sa dorinta: "Mare dar de la Dumnezeu ar fi pentru mine sa vad aceasta biserica inaltata si sfintita, dupa care sa pot spune impacat: Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau in pace." Ii va fi ascultata?

Falimentul stangii la europene

Partidele socialiste europene vor mai incasa o papara la alegerile europarlamentare din 7 iunie. Dupa sondajele de opinie, Partidul Popular European (PPE) va castiga
confortabil alegerile, cu 249-265 mandate, obtinute in fata socialistilor europeni (PES) care se vor multumi cu 195-209 mandate. De fapt nu e nicio surpriza, tendinta se mentine de cativa ani buni
. Partidele de centru-dreapta vor castiga in cele mai mari tari ale UE: Marea Britanie, Franta, Spania, Germania, Italia, Polonia. "Victoria partidelor socialiste" sau o eventuala Comisie Europeana socialista reprezinta doar gogosi electorale marca Geoana & Severin.
Cetatenilor europeni li s-a propavaduit ani de zile despre binefacerile "Europei Sociale", ca si despre multiculturalism, diversitate, nediscriminare, laicitate etc etc. Discursul de stanga era atotputernic in Europa, inganat nu numai de partidele socialiste ci si de sustinatorii lor, majoritari in establishmentul mediatic, academic, oengist, din Occident.
Ca in basmul lui Andersen, s-a constatat insa ca imparatul e gol. UE este cea mai mare economie din lume. Cu toate acestea, degradarea Europei este de nestavilit. Somajul este cronic in zona euro, atingand 8-9%. Asta in conditiile unei cresteri demografice zero. In SUA, de exemplu, populatia a crescut cu 50 de milioane din 1990, iar somajul a scazut. UE este depasita de SUA sau Japonia la numarul de brevete stiintifice inregistrate anual, iar cresterea economica era modesta inca inainte de criza. Dupa introducerea monedei euro puterea de cumparare s-a redus
la jumatate, mai ales in Europa de Sud. Nostalgici, oamenii calculeaza si in ziua de azi tot in lire, drahme sau pesetas. Se mai adauga catastrofa demografica si invazia imigrantilor din lunea a treia.
Cand nevoia de reforme liberale a devenit evidenta, alegatorii au inceput sa voteze cu centru-dreapta. Cu timiditate, Sarkozy, Berlusconi sau Merkel au atacat cuceririle "Europei sociale", de genul saptamanii de 32 de ore lucratoare sau rigiditatea pietei muncii, fapt care a scos milioane de oameni in strada. Centru-dreapta a aruncat la gunoi si multiculturalismul ori "diversitatea". In plina campanie pentru europarlamentare, Berlusconi a dat cea mai dura
lege anti-imigratie, iar Sarkozy isi centreaza campania pe opozitia la aderarea Turciei la UE. Problema este daca vor avea curajul sa continue. In UE s-a ajuns la convergenta fortelor politice, de aici si numeroasele blaturi intre PES si PPE.
Socialistii pragmatici, de tip Blair sau Schroeder, si-au dat seama ca mantrele socialiste, puse in practica, sunt de-a dreptul ruinatoare si s-au mutat la centru. Dar tot la centru s-a mutat si dreapta, terorizata de establihmentul civico-mediatic de sorginte "progresista".
De aici si ruptura intre alegatori si reprezentantii lor. La referendumurile din Danemarca, Franta, Olanda, Irlanda care au respins Tratatele de la Maastricht sau Lisabona, ori Constitutia Europeana, aproape toata clasa politica din tarile respective a votat "Da", iar majoritatea alegatorilor, indemnata doar de niste asociatii, a votat "Nu".
Ruptura dintre politicieni si alegatorii europeni va si mai vadita la 7 iunie, cand ar putea obtine numeroase mandate partidele nationaliste si populiste. Vor intra aproape sigur partide ca PRM, Ataka, partidul anti-tiganesc si anti-turcesc din Bulgaria, Laos, partidul fundamentalistilor ortodocsi din Grecia. Din vestul Europei vom vedea FPO al lui Haider, cu un confortabil 15-20%, Frontul National al lui Le Pen sau nationalistii flamanzi. E posibil ca rezultatul nationalistilor sa socheze Europa, din cauza ca alte asemenea formatiuni se situeaza pe langa pragul electoral si s-ar putea sa-l treaca.
Stanga a incercat sa-i demonizeze pe alegatorii lui Le Pen ca fiind neo-nazisti, un fel de skin-heads rasisti. E o minciuna. Sunt muncitori
industriali, casnice, pensionari, agricultor

Retragere cu torte

ntr-un raport care ar fi trebuit sa ramana secret, dar nu a ramas, ambasadorul Austriei la Bucuresti
relateaza despre posibilitatea ca Traian Basescu sa
nu mai candideze, pasandu-i stafeta lui Emil Boc. Este evident ca Excelenta Sa nu a inventat aceasta tarasenie. Ea i-a fost servita de seful statului roman. O zi mai tarziu, acelasi Traian Basescu, la Realitatea TV, declara ca, daca in septembrie criza va continua, el se va retrage. La domiciliu.
Prin urmare, ne aflam, de aceasta data, nu in prezenta unor informatii pe care eu sau altii le lansam - bizuindu-ne pe unele surse de la Cotroceni ori din anturajul presedintelui ori pur si simplu pe scenarii avand un grad mai mare sau mai mic de probabilitate - ci chiar pe afirmatiile ferme, lipsite de echivoc ale lui Traian Basescu. Ce se intampla? Care este intentia reala a presedintelui? Ei bine, abia acum am serioase indoieli ca Basescu este pe cale de a se retrage din cursa. Si asta tocmai fiindca am indicii ca el a pus la cale o manevra dintre cele care ii pot oferi sansa unor miscari surpriza.
Este evident ca, asa cum era de presupus, Statele Unite au incercat si, in parte, au reusit sa mute centrul de greutate al facturii crizei econo­mice spre Europa.
Europa din zona euro a facut acelasi lucru cu Europa din zona non-euro. Romania, un stat mediu al continentului sub toate aspectele, va avea de platit mai mult. Iar efectele crizei inca nu se vad in amplitudinea lor. Despre ele vom vorbi la toamna. Iluzia ca banii
imprumutati de la FMI vor opri hemoragia sau ca vor putea asigura o grabita relansare economica reprezinta o grava eroare. Dimpotriva. Acesti bani sunt o imensa povara suplimentara pentru contribuabilul roman. Suntem, de acum incolo, vreo 15 ani, un pacient bolnav. Vom plati, restituind acest imprumut
, pana cand vom constata ca buzuna­rele noastre sunt nu numai goale, dar se si gauresc. In acelasi timp
, maniera in care va fi consumat imprumutul nu permite decat in mica masura atingerea de catre PDL a unor obiective pur electorale. Administratia Basescu - care a initiat alianta PDL-PSD, care a numit Guvernul, care a negociat imprumutul FMI - a esuat. Acum, in timp de criza. Dar si in ceilalti patru ani, cand a fost inregistrat, sub Guvernul Tariceanu, un ritm accelerat de crestere economica. Dar este Traian Basescu omul care sa se recunoasca pur si simplu infrant de propriile sale greseli? Este el dispus cu adevarat sa se retraga din viata
politica? Ma indoiesc.
Dupa ultimele sale declaratii, in direct si la o ora de varf, incep sa cred ca scenariile lansate pe piata, inclusiv de catre mine, in baza unor informatii credibile vizand diverse proiecte prezidentiale prin care Traian Basescu evita intoarcerea la Cotroceni, sunt la origine create in laboratoarele de strategie politica aflate la dispozitia sefului statului. Este posibil ca acesta sa fi iesit pe piata in mod direct tocmai pentru ca asemenea scenarii sa devina mai convingatoare. Ceea ce ma face sa presupun astazi ca Traian Basescu este, dimpotriva, decis sa recurga, incepand din luna septembrie, la un asalt asupra puterii supreme. Sau, in cel mai rau caz, sa incerce un aranjament prin care sa isi asume functia de prim-ministru.
Efectele bulversante ale crizei nu le va simti cetateanul decat spre finalul acestui an. In niciun caz pe parcursul verii. In sondaje, pana in septembrie, Traian Basescu va continua sa fie principalul favorit. Iar frontul anti-Basescu, pe care se bazeaza multi, poate fi spart. Mai ales, daca personajul principal da semne de slabiciune si se autovictimizeaza, cum a facut duminica seara.
Daca adversarii sai politici se lasa ametiti de posibilitatea ca Traian Basescu sa se retraga pur si simplu, in mod curtenitor din cursa pentru un nou mandat, ei fac o greseala ce le poate fi fatala. Nu sunt deloc sigur ca va avea loc o retragere cu torte.
Doar daca nu cumva bobarnacul pe care l-a luat recent de la Washington - unde, in ciuda insistentelor sale, nu va fi primit de Obama in acest an - l-a deprimat intr-un mod ireversibil. Presedintele Sarkozy nu va face altceva decat sa confirme sau sa infirme ipoteza abandonarii externe a lui Traian Basescu.

Mobila românească, din Casa Regală în sufrageria de bloc

riza economică, îngheţarea creditării, lipsa lichidităţilor, dar şi scăderea semnificativă a numărului de tranzacţii imobiliare fac ca industria românească a mobilei să înregistreze scăderi semnificative.

O industrie veche de mai bine de 120 de ani se vede azi ameninţată de criză.Dacă micii producători sunt nevoiţi să renunţe la afacerea lor, cei mari, strâng serios cureaua în încercarea de a reduce costurile.

Numărul şomerilor din industria lemnului
şi din cea a mobilei, este din ce în ce mai mare, în timp ce piaţa românească este dominată de produse
din import.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România forţa de muncă folosită în industria mobilei era la sfârşitul anului trecut de aproximativ 100.000 de persoane.



Industrie de două miliarde de euro

Estimările grupului Mobexpert, unul dintre principalii producători de mobilă din ţara noastră, arată că în primul trimestru al acestui an vânzările au scăzut cu aproximativ 20%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţurile au rămas la acelaşi nivel.

În 2008, valoarea producţiei de mobilă din România a crescut anul trecut 7%, până la valoarea de circa două miliarde de euro.

Totodată, estimările reprezentanţilor grupului pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an prevăd o scădere a vânzărilor de aproximativ 8-10%.

O industrie veche de peste 120 de ani

Reprezentanţii APMR spun că ţara noastră a început să fabrice industrial obiecte de mobilier încă din 1900, iar în 1915 funcţionau deja 12 fabrici de profil şi 70 de tâmplării.

Sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, respectiv în 1944, erau consemnate în ţara noastră 73 de fabrici de mobilă şi 86 de tâmplării, care produceau uşi, ferestre şi piese de mobilă.

În perioada anilor 90, numărul producătorilor crescuse deja la aproape 500 de fabrici, care funcţionau mai ales în cadrul unor combinate sau mari întreprinderi de prelucrare a lemnului.

În 2008, în România erau înregistrate aproape 6.000 de societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate
fabricarea mobilei, iar în afara acestora, funcţionau ateliere de mobilă cu mai puţin de 10 angajaţi.

ANI s-a autosesizat în cazul fostului consilier judetean de Tulcea Ionas Popescu

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat, ieri, ca s-a autosesizat în cazul fostului consilier judetean de Tulcea Ionas Popescu, constatând faptul ca acesta nu a depus la timp declaratia de avere si ca, timp
de patru ani, a ocupat si o functie incompatibila cu cea de consilier judetean. În urma verificarilor efectuate de inspectorii de integritate, s-a constatat faptul ca, în perioada 25 ianuarie 2005 - 22 ianuarie 2009, Ionas Popescu a fost atât consilier judetean, cât si consilier al Prefectului, se arata într-un comunicat de presa al ANI. Popescu a fost validat, în decembrie 2008, pentru un nou mandat de consilier judetean. Din vara anului 2008 si pâna la acea data el a ocupat doar functia de consilier al Prefectului. „Potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, functia de consilier local sau consilier judetean este incompatibila cu calitatea
de functionar public sau angajat cu contract individual de munca
în aparatul propriu al consiliului local, sau, respectiv, în aparatul propriu al consiliului judetean ori al prefecturii din judetul respectiv“, precizeaza ANI. Totodata, inspectorii ANI s-au sesizat din oficiu privind faptul ca Ionas Popescu nu si-a depus la timp declaratiile de avere si interese, potrivit Legii 144 din 2007.

Victor Becali a cerut instantei înlocuirea sechestrului în dosarul transferurilor de jucatori

Victor Becali a cerut Tribunalului Bucuresti
, prin avocatul sau, înlocuirea sechestului de pe un imobil si un teren din comuna Voluntari cu o suma de bani, în dosarul
transferurilor de jucatori, instanta urmând sa ia o decizie peste o saptamâna. Avocatul lui Victor Becali a aratat, luni, instantei ca valoarea imobilului pus sub sechestru este mult mai mare decât suma cu care clientul
sau ar fi prejudiciat statul român, adica aproximativ 80.000 de euro. Aparatorul a sustinut ca imobilul si terenul din Voluntari de peste o mie de metri patrati au constituit garantii pentru împrumuturi mai mari de 800.000 de euro. În replica, procurorul a sustinut ca sechestrul trebuie mentinut deoarece la prejudiciu se vor mai adauga, în urma judecarii cauzei, si alte sume din taxe, precum si alte obligatii fiscale. O cerere similara a fost formulata si de SC Dinamo 1948 SA, avocatul societatii sustinând ca au fost poprite conturi de peste un milion de lei pentru a acoperi prejudiciul de 160.000 de lei, dar si prejudiciul Asociatiei Fotbal Club Dinamo.

Judecatorul Leon Rus a renuntat la procesul împotriva presedintelui CSM

Magistratul clujean Sergiu Leon Rus, exclus din magistratura la sfârsitul anului trecut pentru abateri disciplinare, a renuntat, ieri, la lupta în justitie cu presedintele Consiliului Superior al Magistraturii Virgil Andreies (foto) si cu procurorul Mihai Sorin Stanescu, dupa ce magistratii Curtii Supreme i-au respins, la fond, plângerea împotriva rezolutiilor procurorului de neînceperea urmaririi penale împotriva acestora pentru instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu. Pe lânga scandalul care i-a adus sfârsitul carierei la Curtea de Apel Cluj, al carei presedinte era, la vremea aceea, Virgil Andreies, magistratul a fost implicat în altul, care s-a concretizat ulterior într-un dosar
de urmarire penala pentru lovire si alte violente. Procurorii au început urmarirea penala împotriva sa la data de 18 noiembrie 2007, dupa ce l-ar fi lovit pe un anume Stefan Ianko, provocându-i leziuni ale timpanului care au necesitat între 14 si 16 zile de îngrijiri medicale. Ceea ce l-a determinat pe magistratul Sergiu-Leon Rus sa formuleze o plângere penala împotriva lui Mihai Sorin Stanescu, procurorul care instrumenta acest dosar având ca obiect lovirea sau alte violente, au fost o serie de încalcari ale normelor procedurale. Sergiu-Leon Rus sustine ca procurorul de caz a încercat sa-l compromita profesional prin faptul ca i-a comunicat începerea urmaririi penale împotriva sa la locul de munca
, prin faxul Curtii de Apel Cluj, nu la adresa sa de domiciliu, instigat fiind de Virgil Andreies. În sustinerea plângerii, judecatorul Sergiu-Leon Rus a învederat instantei supreme faptul ca procurorul Mihai Sorin Stanescu, având spre solutionare dosarul nr. 1158/P/2007 (n.n. – dosarul în care era urmarit penal pentru lovirea lui Stefan Ianko), i-a trimis mai multe adrese „insultatoare si abuzive” pe faxul Curtii de Apel Cluj, cu scopul de a-l compromite. „Trimiterea comunicarii la locul de munca am apreciat-o în plângere drept o manevra de a ma compromite profesional si de a face cunoscuta în mediul în care lucrez acuzatia care este una fictiva”, a precizat Sergiu-Leon Rus.

Fostii colegi ai Rodicai Stanoiu au nevoie de doua luni pentru expertiza din procesul cu CNSAS

Reprezentantii Institutului National de Expertize Criminalistice, institutie unde a lucrat si Rodica Stanoiu, au trimis o adresa instantei, în care cer 60 de zile pentru finalizarea raportului de expertiza grafoscopica prin care sa se arate daca notele aduse de CNSAS sunt scrise de fostul ministru. Ca urmare, magistratii Curtii de Apel Bucuresti
au amânat cu patru luni procesul în care Rodica Stanoiu contesta verdictul CNSAS privind colaborarea sa cu fosta Securitate, adica pâna pe data de 15 septembrie.

Fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, a semnat, în aprilie, la Curtea de Apel Bucuresti, notele informative pe care le contesta si care au fost puse la dosar de CNSAS, ea semnând si cele trei înscrisuri depuse pentru comparatie de la Institutul pentru Cercetari Juridice, actualul Institut National de Expertize Criminalistice. CNSAS a refuzat sa semneze înscrisurile de la ICJ. Toate documentele
semnate în aprilie vor fi folosite pentru expertiza ceruta de instanta. Potrivit legii, înscrisurile care sunt supuse expertizei trebuie semnate de instanta, grefier, precum si de partile implicate în dosar. Un nou termen de judecata a fost stabilit pe 18 mai, când trebuie sa fie adusa si expertiza dispusa de instanta.

100% aceeasi scriitura
Expertiza dispusa de instanta în procesul Rodicai Stanoiu nu a fost facuta pâna pe 23 martie, expertii de la Institutul de Expertize Criminalistice sustinând nu au putut sa se deplaseze la CNSAS pentru a vedea în original notele informative care i-ar apartine fostului ministru al justitiei. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a dispus ca, pâna pe 6 aprilie, CNSAS sa depuna la dosarul cauzei notele informative în original, precum si trei înscrisuri ale Rodicai Stanoiu de la Institutul de Cercetari Juridice (ICJ). CNSAS a depus propria expertiza grafologica, potrivit careia Rodica Stanoiu este cea care a scris notele informative pentru Securitate, sub numele conspirativ “Sanda”. Potrivit CNSAS, au fost expertizate documente scrise de Stanoiu din dosarul de la Directia de Pasapoarte din perioada 1963-1987, un document
scris de Stanoiu în 2004 pe când era ministru al justitiei, declaratiile de avere si de interese si declaratia de necolaborare cu Securitatea, care au fost comparate cu notele informative. “Expertiza arata ca este 100% aceeasi scriitura în notele informative ca în înscrisurile din dosarul de pasapoarte, ca în documentele recente, ca în declaratiile de avere, de interese, declaratia de necolaborare cu Securitatea”, sustin reprezentantii CNSAS.

Expertiza judiciara
De asemenea, expertiza ceruta de CNSAS unui expert autorizat a avut ca obiect si compararea notelor informative cu trei documente scrise de Rodica Stanoiu la Institutul de Cercetari Juridice (ICJ) în perioada 1982-1984. Si în acest caz, expertiza arata ca este acelasi scris în notele informative si documentele de la ICJ, chiar daca prezinta unele „elemente diferite între înscrisuri”. Potrivit expertizei, din comparatia celor doua tipuri de documente, pe de-o parte notele informative si pe de cealalta parte înscrisurile de la ICJ, rezulta „capacitatea persoanei de a scrie în moduri diferite, litere sau grupuri de litere fiind însa executate similar datorita stereotipului dinamic unic fiecarei persoane”. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a decis sa efectuaze o expertiza grafologica în dosarul Rodicai Stanoiu, întrucât instanta nu a acceptat sa supuna expertizei judiciare decât înscrisurile de la ICJ si notele informative. Curtea de Apel Bucuresti a dispus, pe 9 februarie, efectuarea unei expertize grafoscopice în dosarul în care Rodica Stanoiu contesta verdictul de politie politica dat de CNSAS în cazul sau, rezultatele expertizei fiind înca asteptate de magistrati. Rodica Stanoiu a cerut instantei sa dispuna expertiza numai în ceea ce priveste înscrisurile de la ICJ în comparatie cu notele informative, si nu celelalte documente propuse de CNSAS pentru expertizare. Stanoiu a cerut expertizarea documentelor din perioada în care ar fi scrise si notele informative, precizând ca a avut un accident de masina
si ulterior si-a schimbat scrisul. Astfel, judecatorii au decis sa se stabileasca, prin expertiza, daca Stanoiu a scris notele informative depuse la dosar de CNSAS.
Rodica Stanoiu, fost ministru al justitiei în cabinetul Nastase, între anii 2000 si 2004, ar fi dat note informative, sub numele conspirativ „Sanda“, începând cu anul 1983 pâna în anul 1987, arata CNSAS în documentele depuse la dosar. CNSAS noteaza ca, în data de 30 noiembrie 1982, fosta Securitate a propus contactarea „în scopul exploatarii informative a lui Stanoiu Mihaela Rodica“, care, între 1983 si 1985, ar fi furnizat informatii semnate cu numele „Sanda“, iar între 1986 si 1987 ar fi semnat note informative sub numele conspirativ „Georgeta“. Reamintim ca Rodica Staniu a contestat, în anul 2007, decizia data de CNSAS, prin care arata ca aceasta ar fi facut politie politica. CNSAS a respins, pe 6 februarie 2007, contestatia depusa de Rodica Stanoiu, mentinând verdictul initial de politie politica în cazul ei. Stanoiu a primit primul verdict de politie politica pe 7 decembrie 2006, dupa ce Colegiul CNSAS a decis, urmare a unor expertize grafologice, ca ei îi apartineau notele informative semnate sub pseudonim „Sanda“. Dupa ce a fost audiata prima oara de CNSAS, Stanoiu a demisionat din PSD.

"Acvila" jumulita politic

Fostul sef al Acvila, Valeriu Mihai, a declarat, ieri, ca achizitiile pentru aceasta unitate s-au derulat prin directiile de specialitate ale MAI dupa reguli stricte, informatiile recente despre aceste achizitii fiind eronate si tendentioase. Valeriu Mihai a precizat, ieri, ca asemenea achizitii se fac dupa reguli foarte drastice, prin directiile de specialitate din cadrul MAI, avand la baza codurile comune de achizitii publice, care includ mai multe produse, fara ca aceasta sa insemne ca se achizitioneaza toate produsele de sub codul respectiv.
Un exemplu este cel al prezerva­tivelor, care apar pe lista de achizitii la un anumit cod, dar de pe lista aferenta codului s-au achizitionat de fapt odorizante pentru toalete. Alt exemplu ar tipul de vesta 4 plus
, "incriminat", pentru ca pretul platit de "Acvila" este de circa 14.000 lei, in conditiile in care Jandarmeria ar fi platit doar 240 lei. Valeriu Mihai a replicat ca "sunt 27 de asemenea veste in toata Romania si toate erau la noi, insa toti luptatorii Acvila ar fi trebuit sa aiba asa ceva. Acest tip de vesta este Rolls-Royce-ul vestelor de protectie. Se foloseste pentru un anumit tip de armament, avand o mai buna
protectie balistica. De exemplu, la vesta de tip 3A, daca este folosit un AKM, vesta nu face doi bani".
"Manipularea" senatorilor
Contactat de ZIUA, Valeriu Mihai s-a aratat indignat de atacul Jandarmeriei la adresa a ceea ce a fost "Acvila". "Este un joc
care ma depaseste, pentru ca nu are nicio regula, nicio explicatie. Poate doar in faptul ca Ordonanta 20 se va discuta la Senat, care va da decizia finala. E insa in joc preluarea unui brand de exceptie: e ca si cum masinile Audi se muta in Congo, se numesc tot Audi, dar nu se ridica nici la performantele unui Trabant. Vreau sa va spun ca, din toate tipurile de misiuni pe care le efectuau luptatorii Acvila, Jandarmeria nu a putut prelua niciuna, nu este competenta in acest sector. Pe de alta parte, exista documente
prin care s-a predat unitatea, exista un proces-verbal, unde s-a specificat ca nu exista probleme, deci nu pot sa cred decat ca ne aflam in prezenta unor dezinformari. Intr-un stat democrat e foarte grav. Daca afirmatiile publice ale Jandarmeriei ar fi reale, vinovatii ar trebui sa ajunga direct in penitenciar. Repet, nu-mi dau seama exact de scopul demersului respectiv, dar cred ca se incearca manipularea opiniei publice si in primul rand a senatorilor care probabil ar trebui sa respinga orice amendament la Ordonanta 20. Adevarul trebuie sa iasa insa la iveala, iar eu voi veni in public, in cel mult doua zile, cu documente care vor demonstra ca totul a fost realizat in mod tendentios si fals.", ne-a declarat Mihai. Ieri, Jandarmeria a preluat de la Acvila 46 de masini
, opt dintre acestea urmand sa le dea MAI. Pe 1 aprilie, deputatii din Comisia de Aparare au decis ca Acvila se reorganizeaza in cadrul IGPR, si nu in cadrul Jandarmeriei, asa cum prevede Ordonanta 20 a ministrului Dan Nica. In cadrul dezbaterilor, deputata Aura Vasile a cerut respingerea amendamen­telor comisiei si a primit votul colegilor in acest sens. Astfel, la votul final, ordonanta a trecut in forma primita de la Guvern, prin adoptare tacita, dupa ce termenul de 10 aprilie, stabilit pentru dezbaterea si adoptarea proiectului, a fost depasit. Astazi, Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat urmeaza sa aprobe forma definitiva a acestui act normativ.

Spital in flacari

n incendiu puternic a izbuc­nit, ieri, la etajul patru al Spitalului "Sfanta Maria", intr-un corp al cladirii care se renoveaza. Potrivit pri­melor cercetari, focul a fost provocat de un aparat de sudura. Sase persoane au fost intoxicate usor cu fum.
Potrivit pompierilor, focul, care a izbucnit la ora 13.45, a fost violent si a produs
foarte mult fum, in special pe casa
scarii, incendiul fiind stins in mai putin de o ora. In timpul
interventiei, pompierii au evacuat etajul patru al spitalului si au urcat cu doua autoscari pe doua laturi ale cladirii.
Seful Sectiei ORL a Spitalului "Sfanta Maria", Codrut Sarafoleanu, a declarat ca fumul dens a ajuns la blocul operator, astfel ca a fost necesara evacuarea pacientilor.
Primaria Sectorului 1 a precizat ca va suporta daunele incendiului de la Spitalul "Sfanta Maria" daca nu este vorba de o greseala a constructorului care renoveaza, o echipa mixta urmand sa stabileasca cine este vinovat. Managerul spitalului, Narcis Copca, ne-a declarat ca "au fost evacuate 150 de persoane ce fac parte din personal, 150 de pacienti intre care si unul aflat in blocul post-operator. La fata locului au intervenit 12 autospeciale de pompieri si opt masini
ale SMURD", a spus Copca. Sase persoane care au fost intoxicate cu fum au fost transportate la spitalele Elias si Floreasca.

Lupta crancena pentru un post de soldat si un salariu de 1.200 lei

Situatia dificila de pe piata
muncii a impins mii de tineri spre locurile de munca oferite in aceste zile in unitatile militare. Stabilitatea slujbei de soldat gradat voluntar si salariul de baza de 1.200 lei au facut ca in unele judete numarul candidatilor sa fie de peste 20 pe loc.

Dupa ce au ramas fara un loc de munca, tot mai multi tineri din Alba s-au aratat interesati de slujbele oferite de armata. Astfel, peste 200 de persoane s-au inscris la concursurile organizate de trei unitati militare din judet pentru angajare
de militari profesionisti. Numarul locurilor scoase la concurs a fost de 10. Concurenta pe un post a fost, prin urmare, de 20 la 1. Unitatile care fac angajari sunt din Alba-Iulia si Sebes. Candidatii au fost testati fizic, psihologic si au sustinut un interviu. Motivele principale invocate de cei care au optat pentru profesia militara sunt stabilitatea locului de munca si cea financiara, dar si situatia dificila de pe piata muncii.

Tinerii care au trecut probele vor semna un contract pe patru ani si vor avea un salariu de baza de 1.200 lei. "Numarul foarte mare de tineri interesati de cariera militara se datoreaza, in primul rand, situatiei economice. Acum vin din cauza lipsei locurilor de munca", a declarat Cornel Oltean, seful Biroului Informare-Recrutare Alba.


In Mures, pentru cele 16 posturi scoase la concurs s-au inscris nu mai putin de 230 de persoane. Reprezentantii Biroului Informare-Recrutare Mures au declarat insa ca, din cele 230 de cereri, doar jumatate s-au concretizat in dosare de candidat finalizate, printre cei care vor sa imbrace haina militara si care au dus
toate preparativele pana la capat aflandu-se si noua fete. Selectia finala va avea loc pana la sfarsitul acestei luni si, potrivit maiorului Cristian Cioba, de la Biroul Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal (CMZ) Mures, cei care raman in afara celor 16 posturi scoase la concurs in prezent vor fi pastrati in evidentele militare pentru viitor.
si la CMZ Constanta s-au depus pana in prezent 303 dosare pentru incadrare pe postul de soldat gradat voluntar (SGV). La nivelul unitatilor militare din judetul Constanta au fost scoase la concurs 115 locuri. In Marina militara, un soldat gradat voluntar castiga in jur de 1.300-1.400 lei lunar, bani in care este inclusa si norma de hrana.


In nordul Moldovei, aproape 1.000 de tineri si-au depus dosarele
la CMZ Iasi pentru a imbratisa cariera militara. Opinia reprezentantilor CMZ Iasi este ca avalansa de candidati nu a fost determinata neaparat de criza economica. "Chiar daca o sa vi
se para bizar, nu criza economica ii impinge pe tineri catre imbratisarea carierei militare, ci cautarea stabilitatii locului de munca si a seriozitatii angajatorului", a spus maiorul Catalin Taru, seful Biroului de Informare-Recrutare din cadrul CMZ Iasi.

Fostul procuror DNA din cazul „Voiculescu“, Emilian Eva, judecat de CSM pentru ca ar fi intervenit într-un dosar

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în discutie, pe 19 mai, sesizarea Comisiei de disciplina facuta împotriva procurorului Emilian Eva de la Parchetul
de pe lânga Tribunalul Iasi, fost procuror DNA, care a instrumentat dosarele
familiei Voiculescu. Procurorul Eva este acuzat ca a încalcat Legea 303/2004, urmând sa fie judecat de CSM pentru „imixtiune în activitatea
unui alt procuror“.

Surse judiciare au explicat ca procurorul Emilian Eva a fost reclamat la CSM în cursul anului 2008, moment la care lucra în cadrul Sectiei a II-a din DNA de combatere a infractiunilor conexe celor de coruptie, de procurorul Paul Petrovan de la Sectia I din DNA de combatere a infractiunilor de coruptie. Procurorul Eva a fost acuzat, în sesizarea trimisa de CSM, ca i-a cerut detalii procurorului Petrovan despre un dosar în care acesta din urma ancheta un primar din Iasi, apropiat al fostului procuror.
Potrivit surselor citate de agentia de presa NewsIn, Emilian Eva ar fi luat legatura si cu specialistul DNA care lucra în acel dosar, încercând sa obtina Raportul de constatare ce urma sa fie întocmit în acel dosar. „Exista banuiala ca a vrut acel raport pentru a-l pune la dispozitia primarului“, au explicat sursele NewsIn. Sectia pentru procurori a CSM a aprobat, în decembrie 2008, încetarea detasarii la DNA nivel central a procurorului Emilian Eva, cel care l-a trimis în judecata pe Dan Voiculescu pentru privatizarea ICA si care s-a ocupat de dosarul „Loteria II“, acesta întorcându-se la Iasi.

Detasare la Iasi
Magistratul Emilian Eva, care l-a trimis în judecata pe Dan Voiculescu pentru privatizarea ICA si care se ocupa de dosarul „Loteria II“, a solicitat, in luna decembrie a anului trecut, Consiliului Superior al Magistraturii încetarea activitatii in cadrul DNA si transferul la Parchetul de pe lânga Tribunalul Iasi. Solicitarea procurorului a fost discutata în sedinta CSM. Emilian Eva a fost delegat la DNA nivel central din 2007 si în luna mai a anului trecut se ocupa de dosarul „Loteria II“ în care sunt cercetati Dan Voiculescu si Gheorghe Copos. Fostul presedinte al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, declara la data de 14 mai 2007, la o dezbatere televizata, ca procurorul Emilian Eva i-a comunicat ca este nevinovat. A doua zi, Biroul de Informare si Relatii Publice a DNA a venit cu precizari, potrivit carora „procurorul Emilian Eva nu i-a comunicat lui Dan Voiculescu ca este nevinovat. Aceasta, în conditiile în care Dan Voiculescu a fost pus sub învinuire si deci are calitatea de învinuit în dosarul penal instrumentat de DNA, fapt neschimbat pâna în prezent. De aici rezulta ca procurorul apreciaza ca exista indicii si probe care sa justifice urmarirea penala împotriva lui Dan Voiculescu“.

Trimitere in judecata
La data de 4 decembrie 2008, DNA l-a trimis în judecata pe liderul PC, Dan Voiculescu, alaturi de fostul ministru al telecomunicatiilor, Sorin Pantis, presedintele CA al ADS, Corneliu Popa, si directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, în legatura cu privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare. Potrivit DNA, Dan Voiculescu este acuzat de folosire de catre o persoana care îndeplineste o functie de conducere într-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate în scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri
sau alte foloase necuvenite si spalare de bani
, ambele în forma continuata.

Basescu a impus Codurile

abinetul Boc isi asuma raspunderea pe Civil si Penal

Pesedistii si pedelistii au cazut la pace ieri in cadrul Coalitiei si au stabilit ca Guvernul Boc sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului, la inceputul lunii iunie, pentru Codurile Civil si Penal. PSD a fost de acord cu decizia, desi Mircea Geoana a declarat in repetate randuri ca asumarea nu mai este o problema de actualitate, de teama ca va pierde puncte electorale. Liderii Opozitiei au sustinut la unison ca nu se impunea o astfel de masura din partea Executivului si ca ei vor depune
o motiune de cenzura. Societatea civila a caracterizat actiunea Guvernului ca fiind ingrijoratoare, deoarece se evita dezbaterea publica.
"Am decis ca pentru Codul Penal si Civil Guvernul sa isi asume raspunderea la inceputul lunii iunie. Vreau sa va spun ca mai sunt la dispozitie doua saptamani pentru consultari, discutii cu reprezentanti ai societatii civile, si au fost mandatati ministrul Victor Ponta si deputatul Daniel Buda sa stabileasca un calendar de consultare, doua saptamani pentru ca aceste coduri sa poata primi ultimele observatii. La inceputul lunii iunie, Guvernul isi va asuma raspunderea pe cele doua coduri", a declarat ieri Gheorghe Flutur. El a precizat ca si Codurile de procedura penala si civila au un calendar de adoptare si ca se incearca sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii iunie. Surse social-democrate ne-au spus ca este posibil ca pedelistii sa ceara convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru adoptarea lor. Cu toate acestea, pesedistii vor sa amane discutia pentru Codurile de procedura pentru sesiunea din toamna. Ei au fost, de altfel, cu greu convinsi de pedelisti sa isi asume raspunderea si pentru cele doua Coduri, un factor determinant fiind apropierea Raportului de tara pe Justitie. "L-am lasat pe Basescu sa aleaga ce facem cu Codurile pentru a nu se spune ca PSD blocheaza reforma in justitie si influenteaza negativ Raportul de tara. Chiar daca vom vota Codurile civil si penal, nu vom inceta sa o atacam pe Monica Macovei, care este responsabila pentru situatia din justitie", au sustinut liderii PSD.
Adoptarea Codurilor Juridice pana pe 15 mai a fost stabilita la intalnirea de la Cotroceni dintre Traian Basescu si factorii cu responsabilitati in acest domeniu. Dupa aceea, pesedistii si-au schimbat discursul si au jucat la doua capete, incercand sa castige de partea lor societatea civila, care a cerut un termen mai lung pentru dezbaterea publica a Codurilor. "Temeinicia acestor Coduri este mai importanta decat graba de a demonstra intern sau international ca suntem copii disciplinati si ca ne facem lectiile atunci cand vrea fie presedintele Basescu, fie cand vrea vreun lider de la Bruxelles", a incercat in luna martie Geoana sa fenteze intelegerea avuta cu seful statului. El a reluat ideea in aprilie, dupa o intalnire cu mai multe organizatii neguvernamentale. "Asumarea raspunderii nu a fost niciodata discutata in coalitia de guvernare. A fost o idee enuntata de presedintele Traian Basescu si cred ca in acest moment este depasita de ritmul evenimentelor", a sustinut presedintele social-democratilor. PSD si-a schimbat radical pozitia, la scurt timp
dupa ce seful statului l-a avertizat pe Mircea Geoana, in mai, ca va trimite o scrisoare Parlamentului in care ii cere sa urgenteze adoptarea Codurilor. Liderul pesedistilor a anuntat atunci ca va trimite cele doua documente
la Cotroceni pentru ca Traian Basescu sa hotarasca ce se intampla cu ele. Dupa decizia de ieri a Coalitiei, liberalii au precizat ca vor depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului daca acesta isi va asuma raspunderea pentru cele doua Coduri juridice.

Centura Capitalei, şantierul - muzeu de 240 milioane de euro, proiectat greşit

Podurile de la Tunari şi Voluntari, proiectate la două benzi, şoseaua la patru. Oficialii refac proiectele, pe alţi bani

Pe şantierul de pe centură, muncitorii
sunt rari, mormanele de nisip pentru lucrări s-au înverzit de buruieni, iar stâlpii de electricitate stau bine mersi în mijlocul carosabilului după ce acesta a fost „extins”

Şoseaua de centură a Capitalei e un şantier de ani de zile şi are şanse să rămână mult timp aşa. Lucrarea, care va costa
în final 240 milioane de euro, constă în trecerea la patru benzi de circulaţie, dar termenele de execuţie sunt depăşite demult. Pe şantier muncitorii sunt rari, mormanele de nisip s-au înverzit de buruieni, iar stâlpii de electricitate stau bine mersi pe carosabil după ce acesta a fost „extins”. Porţiunile unde se poate deja circula pe două benzi, de maximum doi kilometri, alternează cu altele pline de gropi sau de pe care asfaltul pur şi simplu a dispărut. Aşa-zisele lucrări se desfăşoară sub un trafic infernal, care ajunge la 40.000 de vehicule pe zi.

O valoare a traficului de numai 16.000 de vehicule pe zi justifică construcţia unei autostrăzi cu două benzi pe sens. Dar lucrările au mari probleme. De exemplu, pasajele supraterane de la Tunari la Voluntari au fost proiectate pe două benzi, în timp ce şoseaua are patru, aşa că trebuie reproiectate. Alte poduri, alte probleme. Podul care va traversa liniile de cale ferată la intersecţia cu DN1 (Otopeni) a fost realizat doar în proporţie de 12%, Compania de Autostrăzi dând vina pe constructorul austriac Alpine Mayreder. Austriecii au realizat într-un an de zile doar 27% din lucrările de lărgire a tronsonului cuprins între DN1 şi DN1A. Cel de-al patrulea pod din centura de Nord are probleme cu un patron care a intentat 12 procese pentru a-şi apăra gazonul din faţa firmei. Alte două tronsoane din centura Nord nici n-au fost atribuite constructorilor.

Reportaj pe şantier

Indolenţa unor constructori, greşelile de proiectare, dificultăţile întâmpinate în mutarea reţelelor de electricitate, gaze, alimentare cu apă şi canalizare, dar şi zecile de procese intentate de proprietari nemulţumiţi că li se expropriază terenurile – toate fac ca lucrările de lărgire la patru benzi a şoselei de centură a Bucureştilor să se desfăşoare cu încetinitorul.

O vizită făcută de reporterii Gândul, într-o zi lucrătoare, pe şantierul de pe centură a scos la iveală un peisaj pustiu, muncitorii putând fi număraţi pe degete. În multe locuri, pe mormanele de nisip şi pietriş aduse pentru lucrări cresc deja buruieni, iar stâlpii de electricitate stau bine-mersi pe partea carosabilă, după ce aceasta a fost extinsă. Porţiunile unde se poate deja circula pe două benzi pe sens, de maximum doi kilometri, alternează cu altele pline de gropi sau de pe care asfaltul a dispărut pur şi simplu. Toate sub un trafic infernal, care ajunge şi la 40.000 de vehicule pe zi. Specialiştii în domeniul rutier spun că de la o valoare de trafic ce depăşeşte 16.000 de vehicule zilnic se justifică construcţia unei autostrăzi cu două benzi pe sens.

La intersecţiile cu drumurile judeţene sau naţionale, cozile care se formează pe centură se măsoară în kilometri, iar nervii tiriştilor sunt întinşi la maximum. Aceasta pentru că cei care circulă pe centură nu au prioritate, trebuind să le cedeze celorlalţi trecerea. Soluţia ar fi construirea unor poduri, care însă au fost proiectate greşit. “Două pasaje supraterane, cel de la Tunari şi cel de la Voluntari, au fost proiectate la o bandă pe sens. Dacă le construim aşa, nu rezolvăm nimic, pentru că se va gâtui circulaţia la trecerea de la două benzi pe sens la o singură bandă. Trebuie să găsim o soluţie pentru reproiectarea lor”, a declarat pentru Gândul directorul coordonator pentru variante ocolitoare din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Hari Cristian Dascălu.

Alt pod, altă problemă. Podul care va traversa liniile de cale ferată la intersecţia cu DN1 (Otopeni) nu a fost realizat decât în proporţie de 12%, oficialii CNADNR aruncând vina în seama constructorului austriac Alpine Mayreder. Austriecii lucrează de mai bine de un an de zile şi la lărgirea tronsonului cuprins între DN1 şi DN1A, unde lucrările au fost făcute doar în proporţie de 27%, potrivit ultimei monitorizări. “Le-am dat termen o săptămână pentru a veni cu un grafic de accelerare a lucrărilor, care să constituie o anexă la contract. Dacă nu se vor conforma, reziliem contractul”, spune Dascălu.

12 procese pentru apărarea gazonului din faţa firmei


Şi la cel de-al patrulea pod prevăzut a se construi pe centura nordică a Capitalei, peste DN1A, sunt probleme, însă de altă natură. Exproprierile fiind făcute pe baza legislaţiei de anul trecut, extrem de permisivă, CNADNR s-a trezit cu o avalanşă de procese din partea unui proprietar nemulţumit că trebuie să renunţe la o bucată de teren cu gazon din faţa firmei sale.

Un patron al unei firme a intentat companiei nu mai puţin de 12 procese de când s-a emis hotărârea de Guvern pentru expropriere. Şi cu alte exproprieri au fost probleme, însă oficialii CNADNR spun că s-au rezolvat şi în curând vor fi predate amplasamentele. Este cazul terenurilor aparţinând Institutului Naţional pentru Biologie şi Nutriţie Animală de la Baloteşti, Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Voluntari, dar şi Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

„Cei mai cooperanţi au fost cei de la SIE“, spune Dascălu. O mare problemă este ridicată şi de relocarea utilităţilor, pentru că, de fiecare dată
, planurile nu corespund cu situaţia de la faţa locului: ori reţelele nu sunt la adâncimea specificată, ori sunt în altă parte decât s-ar putea crede. Potrivit contractelor semnate în 2007, lucrările pe centura de nord ar trebui finalizate în primăvara viitoare, ba chiar o porţiune în august 2009, termene greu de respectat în atari situaţii. În plus, centura lărgită nu va rezolva problemele de trafic, pentru că nu face legătura cu autostrada A1 (Bucureşti – Piteşti) şi nici cu A2 (Bucureşti – Cernavodă). Tronsoanele cuprinse între A1 şi DN7 (8,64 km) şi dintre DN2 şi A2 nu au fost scoase la licitaţie în 2007. În schimb, au fost semnate contracte pentru toate sectoarele din partea sudică a centurii, unde traficul este mult mai redus
şi pentru care acum nu sunt bani disponibili.

Info plus:

O lucrare de 240 milioane de euro

Lărgirea la patru benzi a şoselei de centură a Bucureştiului va costa, conform datelor oficiale ale Companiei Naţionale de Drumuri (CNADNR), circa 240 de milioane de euro, dintre care circa 170 de milioane de euro reprezintă lucrările la Centura de Nord a Capitalei. Partea de Nord a centurii Bucureştiului este împărţită în şase tronsoane, dintre care cel mai scump, de peste 50 de milioane de euro, este porţiunea de 11 kilometri care face legătura între DN2 şi Autostrada Soarelui. Primul tronson din partea de Nord care ar trebui, conform contractului, să fie terminat este bucata de 10,22 kilometri care trece pe lângă Aeroportul Internaţional Henri Coandă, care ar trebui să fie gata în august anul acesta. Trei din cele şase tronsoane ale Centurii Nord au ca termen de predare mai 2010, în timp ce două dintre ele încă nu au fost atribuite constructorilor. Cele trei tronsoane care alcătuiesc Centura Sud ar trebui să fie terminate în primul trimestru din 2011.