miercuri, 12 august 2009

Ca să evite „prezervativul Prigoană“ sau cu gândul la „ciocolata Becali“, VIP-urile îşi înregistrează „brandul”

Marca Băsescu a fost refuzată, în vreme ce Dolănescu aşteaptă încă înregistrarea

George Becali, Irinel Columbeanu, Ion Ţiriac şi Gheorghe Ştefan zis Pinalty şi-au înregistrat numele ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Ei nu sunt singurii însă, multe dintre persoanele publice care activează în showbiz, sport sau mass-media regăsindu-se în evidenţele organizaţiei. “Personalităţile menţionate îşi înregistrează ca blocaj numele pentru toate domeniile NISA (n.r. înregistrarea numelui ca marcă presupune alegerea unui domeniu din această clasificare, pentru care se doreşte obţinerea protecţiei), asigurându-se astfel că nu le va fi folosit numele pentru diverse produse fără acordul lor”, spune Violeta Bozocea, consilier al Agenţiei de Proprietate Industrială Ariana. Un astfel de caz îl reprezintă Gigi Becali, care şi-a înregistrat numele la oficiu, în 45 de clase de marcă. Astfel, Becali nu poate fi folosit în publicitate, divertisment, educaţie, cultură, sport, alimentaţie, instrumente muzicale, materiale de construcţie, îmbrăcăminte, încălţăminte, dantele şi panglici, construcţii, telecomunicaţii şi transporturi
fără acordul omului de afaceri
. Finanţatorul Stelei şi-a înregistrat numele în 2004, protejându-l nu doar la nivelul României, ci şi la nivel european şi internaţional. El spune că de acte s-a ocupat o firmă
de avocatură şi că pentru înregistrare a plătit 4.000-5.000 de euro. „Am crezut în numele ăsta, afirmă Becali, şi ştiam că va ajunge brand. Am darul previziunii şi am ştiut că dacă, la un moment dat, voi scoate orice produs cu numele meu, fie că e ciocolată, fie că sunt haine, se va vinde”.

În ceea ce priveşte prelungirea mărcii la oficiu după expirare, în 2014, Becali spune că se mai gândeşte. „Nu ştiu dacă voi proteja numele în continuare având în vedere că nu mai am intenţia să creez ceva în România; sunt dezamăgit de când am fost arestat”.

Recent, şi preşedintele de onoare al grupării Ceahlăul Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi-a înregistrat porecla la oficiu, în cinci clase de marcă. Astfel, Pinalty nu poate fi folosit în publicitate, divertisment, educaţie, cultură şi sport fără acordul lui Ştefan. El a declarat că înregistrarea mărcii a fost un cadou
de ziua lui, anul trecut, din partea prietenilor. Mai mult, nu este deranjat de eventualele luări peste picior din partea cârcotaşilor. “M-am obişnuit, afirmă el pentru Gândul. Sunt mulţi cei care mă cunosc care mă au în telefon salvat cu numele de Pinalty”.

La rândul său, Silviu Prigoană este printre primele persoane publice din România care şi-a înregistrat numele ca marcă neexclusivă, ceea ce oferă celorlalţi membri ai familiei posibilitatea să folosească numele. “S-a întâmplat în 2000”, spune deputatul, a cărui marcă va expira în 2010. Tot atunci însă, ea va fi reînnoită. “Dacă cineva vrea să înregistreze prezervativul Prigoană sau să deschidă un site pentru adulţi cu numele ăsta, nu are cum, chiar dacă - să zicem - şi-ar fi înregistrat domeniul”.

Info plus
:

Şi în showbiz se protejează numele

Marius Moga, Teo Trandafir, Nico, Andra (n.r. - cel care i-a înregistrat numele artistei fiind chiar tatăl său, Alexandru Mihai), Mirabela Daurer, Mihai Trăistariu sau Adriana Bahmuţeanu sunt alte vedete al căror nume a devenit marcă în ultimii ani. Potrivit legii, înregistrarea unui nume la OSIM durează aproximativ 9 luni. Ca exemplu, marca Dolănescu se află în acest moment în perioada de aşteptare. Multe dintre numele propuse a fi înregistrate sunt refuzate însă de către reprezentanţii OSIM, pentru că încalcă legea. Acesta a fost cazul lui Băsescu, nume propus spre înregistrare în 2004, de către o agenţie de publicitate.
Ca să evite „prezervativul Prigoană“ sau cu gândul la „ciocolata Becali“, VIP-urile îşi înregistrează „brandul”

Niciun comentariu: